Hlavní obsah

Národní muzeum i Národní galerie se chystají na otevření

Velké výstavní a muzejní instituce v Praze se připravují na situaci, kdy by mohly zčásti otevřít své objekty pro veřejnost. Například Národní galerie i Národní muzeum by v případě, že by se Česká republika od pondělí řídila třetím stupněm protiepidemických opatření, otevřely některé své objekty částečně hned v příštím týdnu.

Foto: ČTK/Vojtíková Markéta

Národní galerie.

Článek

Muzea a galerie jsou nyní podle čtvrtého stupně systému PES zavřené, podle třetího stupně mohou využívat 25 procent své kapacity. O tom, zda se Česko přesune do nižšího stupně uplatňovaných opatření proti koronaviru, rozhodne vláda zřejmě v neděli.

„Jestli bude PES na třetím stupni, otevře NGP povolenou kapacitu 25 procent na základě vládních nařízení,“ řekla mluvčí galerie Eva Sochorová. Například na nejexponovanější výstavě Rembrandtových děl by podle ní najednou v expozici mohlo být 25 lidí místo maximálních 100 návštěvníků, s nimiž galerie pro tuto výstavu počítá. „S ohledem na monitoring pohybu návštěvníků a kontroly rozestupů bude posílena ostraha a navýšen počet kustodů,“ doplnila.

Galerie také počítá s tím, že by prodloužila otevírací dobu, a to od pondělí do neděle od 09:00 do 21:00. Ostatní výstavy a expozice budou otevřeny v běžné otevírací době od úterý do neděle od 10:00 do 18:00, ve středu pak do 20:00. Galerie ale ani po případném částečném otevření neopustí své on-line aktivity, k nimž patří zejména videa a komentované prohlídky související s výstavou Rembrandta a také několik videí k výstavě Mikuláše Medka.

Vánoce bez experimentů. Všechny televize vsadí na pohádky a komedie

Vánoce

Také Národní muzeum se intenzivně připravuje na případný třetí stupeň. „Otevření muzeí chystáme a připravujeme potřebná opatření, tak abychom otevřeli v souladu s vládními pravidly a zároveň byla návštěva našich objektů co nejbezpečnější a zároveň příjemná,“ sdělil ředitel muzea Michal Lukeš.

Čapkova vzpoura robotů slaví sto let. Vyjde i komiks R.U.R.

Kultura

„Pokud vláda v neděli rozhodne o posunu do třetího stupně, připravujeme se na otevření komplexu historické budovy a nové budovy, včetně výstavy Sluneční králové, Českého muzea hudby a Náprstkova muzea od úterý 1. prosince. Během pondělí bychom spustili on-line prodej vstupenek, realizovali všechna potřebná technická, organizační a hygienická opatření a zveřejnili potřebné informace k návštěvě muzea. Další objekty NM bychom pak následně otevírali postupně,“ dodal Lukeš.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám