Hlavní obsah

Čapkova vzpoura robotů slaví sto let. Vyjde i komiks R.U.R.

Novinky, Stanislav Dvořák

V roce 1920 napsal Karel Čapek převratné drama R.U.R. a po světě se díky tomu rozšířilo slovo robot, které mu poradil bratr Josef. Ke stému výročí vychází komiks Kateřiny Čupové, který by chtěl přiblížit R.U.R. lidem o století mladším.

Foto: Argo

Komiks R.U.R.

Článek

R.U.R. (Rossumovi univerzální roboti) je sci-fi příběh o umělých bytostech. Roboti měli původně pracovat, aby se všichni měli dobře, ale lidé je začali používat k válčení. Pak se ukázalo, že v robotech se může probudit něco jako „duše“.

Roboti se vzbouřili a začali likvidovat lidstvo. Zjistili ale, že se neumějí sami vyrábět a původní výrobní návod byl zničen. V závěru roboti Primus a Helena objeví, že mají city, a stávají se tak Adamem a Evou nové doby.

Foto: Argo

Komiks R.U.R.

Hra Karla Čapka měla velký úspěch, hrála se třeba v Londýně, New Yorku a Berlíně. Ocenil ji H. G. Wells, slavný autor Války světů a jeden z tehdejších nejvlivnějších světových intelektuálů.

V roce 1938 se R.U.R. stalo první televizní inscenací v historii science fiction, když ji uvedla BBC.

R.U.R. aneb Roboti podle Čapka je také opera českého skladatele Jana Jiráska a libretistů Jana Schmida a Jana Koláře. Moderní opera přesahuje do jazzu a rocku, používá lidské hlasy v kombinaci s elektronickými nástroji. Světová premiéra opery byla plánována na 23. července 2015 ve Foru Karlín, ale neuskutečnila se.

Reklama

Výběr článků

Načítám