Hlavní obsah

Lucrezia Borgia v audioknize Vatikánská princezna

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když opomeneme skutečnost, jak nezpochybnitelnou službu prokázal v krajích mezi Aší a Košicemi Lucrezii Borgii Jiří Schelinger písničkou z roku 1977, je faktem, že středověká šlechtična se stala už dávno na staletí světovou ikonou i pojmem.

Foto: Milan Malíček, Právo

Audioknihu velmi působivě namluvia Jana Stryková.

Článek

Osudy krásné Lucrezie byly zpracovány literárně i filmově s větší či menší historickou důvěryhodností.

Ve skutečnosti žila v letech 1480–1519 a byla čítankovým příkladem mocenských, církevních, politických a šlechtických bojů své doby. Bojů, které se neštítí ani násilí, věznění, vražd a incestu. Tak popisuje i ve své knize (v našem případě audioknize) Vatikánská princezna tuto nemanželskou dceru papeže Alexandra VI. americký spisovatel Christopher W. Gortner.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Autor není historik a jeho kniha je dobrodružnou dramatickou a poutavou fikcí na historické téma jako v případě jeho knížek o Kateřině Medicejské, Coco Chanel či Marlene Dietrichové. Pracuje sice se skutečnými fakty i osobnostmi, ale dopřává si autorskou svobodu nakládat s konkrétními situacemi podle vlastního dramatického syžetu.

V audioknižní podobě v nahrávce Českého rozhlasu v režii Vlada Ruska z roku 2020 hovoří Lucrezia Borgia ústy herečky Jany Strykové. S ohledem na příběh i na herecké podání nutno konstatovat, že velmi působivě. Je to vyprávění dívky, která se bez ohledu na své city, názory i vzdělání stane pouhou figurkou na šachovnici dějin. Je-li výhodné ji provdat, je provdána. Je-li její manžel na překážku, je zabit.

Autor navíc sugestivně vykresluje bezuzdnou zhýralost dané doby, a to v samé bezprostřední blízkosti papežského stolce. Morálku, v níž moc je nade vším. Není to princip, který by se staletími zmizel ze světa, ale metody a jejich chápání se přece jenom postupem let mění.

Každopádně Vatikánská princezna je poutavá a dobře provedená audiokniha s výrazným svědectvím doby, byť striktní historik by asi leckdy zaváhal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám