Hlavní obsah

Jitka Bláhová: Šlechtická sídla v souznění... mají atmosféru společného prožitku

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návštěvy hradů a zámků patří k oblíbeným prázdninovým aktivitám. Jedinečnou atmosféru českých zámků je možné spojit s poslechem krásné hudby při sklence dobrého vína. A dokonce i s posezením s majiteli. To vše nabízí hudebně-společenský projekt Šlechtická sídla v souznění..., který už třetím rokem pořádá Jitka Bláhová.

Foto: Archiv produkce

Pro Jitku Bláhovou jsou její projekty srdcovou záležitostí.

Článek

Jaká myšlenka stála na počátku projektu?

Byla to snaha rozšířit klasickou nabídku prohlídky zámků o seznámení s atmosférou jejich interiérů, nádvoří i zahrad i s historií, a to přímo od současných majitelů, kteří jsou často spojeni i s jejich minulostí. Nezřídka to bývají členové významných šlechtických rodů anebo lidé, kteří si nemovitost zakoupili, a přispěli tak k její záchraně pro budoucí generace. To vše doplněno o hudbu, dobré víno a možnost neformálního osobního kontaktu.

Které zámky už jste takto představili veřejnosti?

Jsou mezi nimi zámky Karlova Koruna, Častolovice, Nové Hrady u Litomyšle, Doudleby či Nové Město nad Metují. Výběr záměrně míří k těm, které ne všichni znají, ale o to víc pro ně mohou být příjemným objevem. Ne všude jsou majitelé ochotní pustit nás do zámeckých prostor, ale někteří jsou natolik vstřícní, že návštěvníkům ukážou i soukromé prostory.

Kteří umělci na zámcích vystupují?

V loňském roce to byla Dasha s komorním doprovodem Martina Kumžáka, letos to bude David Uličník s Jiřím Škorpíkem, známí z vokálního uskupení 4TET, kteří společně účinkují pod názvem IN CONCERTO.

S jakým repertoárem?

Koncerty mají široký stylový záběr, od klasických italských árií přes muzikálové písně autorů, jako je Karel Svoboda nebo Petr Hapka, až po lidovou hudbu nebo třeba Leoše Janáčka. Tyto večery jsou svým charakterem komorní, pro maximálně stovku posluchačů, mají intimní atmosféru společného prožitku.

Foto: Archiv produkce

Koncerty se konají v krásných zámeckých prostorách.

Vaše první letošní zastavení bude ve Stráži nad Nežárkou, která je spojena s osobností světoznámé české pěvkyně Emy Destinnové...

Stráž je zvláštní místo, prodchnuté až mystickou atmosférou, která vždy přitahovala osobnosti s uměleckým založením, což byl i případ Emy Destinnové. Na zámku je expozice spojená s jejím životem i kariérou, včetně nádherných kostýmů, v nichž vystupovala na operní scéně, to vše podbarvené audionahrávkou jejího hlasu. Navíc letos v lednu uplynulo devadesát let od úmrtí Emy Destinnové.

Večer strávíme ve společnosti majitelky Radoslavy Doubravové, která v roce 2006, ještě se svým manželem, zámek poprvé zpřístupnila veřejnosti. Na koncertě zazní v podání Davida Uličníka i árie z repertoáru slavného tenoristy Enrica Carusa, který patřil k blízkým přátelům Emy Destinnové. A pro ty, kteří by si zážitek ze sobotního koncertu a prohlídky zámku chtěli prodloužit do druhého dne, je na nedělní dopoledne připravena komentovaná procházka po místech spojených s Emou Destinnovou. Takže Stráž je určitě tip na krásný letní výlet.

Čím jsou atraktivní Nové Hrady u Litomyšle?

Je to kouzelný rokokový zámek s nádhernou zahradou a velkou oborou, přezdívaný české Versailles. Vracíme se tam letos už podruhé. Manželé Magda a Petr Kučerovi, jimž zámek patří, ho obohatili o řadu dalších atrakcí, například výstavu klobouků, z nichž některé si mohou dámy i zkusit, a také o úžasnou cukrárnu, pro niž sama zámecká paní peče dorty a další dobroty. Myslím, že Nové Hrady si podmaní každého, kdo je navštíví.

Třetí letošní zastávkou je zámek v Rychnově nad Kněžnou...

Ta je spojená s prohlídkou unikátního kostela Nejsvětější Trojice, který je sice momentálně v rekonstrukci, ale majitelé zámku, Jan a Andrea Kolowrat Krakowští nám umožní nahlédnout do jeho interiéru se stopou vynikajícího italského architekta Jana Blažeje Santiniho. V kostele zazní i krátká hudební ukázka v provedení místního sboru a pánů Uličníka a Škorpíka, za doprovodu chrámových varhan.

Projekt Šlechtická sídla v souznění... není jen pro VIP návštěvníky, vstupné je přijatelné i pro ty běžné.

Mým záměrem nebylo vytvořit akci pro vyvolené, všechny moje projekty jsou zároveň mé srdcovky, nikoli komerční záležitosti. I proto základní vstupné činí 550 Kč a benefiční vstupenka 1050 Kč, přičemž součástí benefiční vstupenky je i malý dárek a rezervace místa na jméno.

Obě kategorie zahrnují pozvání na číši vína před koncertem. A víno z předního moravského vinařství si lze zakoupit a odvézt i domů. Letos jsou vstupenky graficky pojednány tak, že je na nich prázdná notová osnova, do níž mohou návštěvníci vepsat vlastní hudební motiv, který Jiří Škorpík na místě promění v krátkou skladbu.

Když je řeč o benefičních vstupenkách, znamená to, že koncerty jsou i charitativní?

Součástí projektu je spolupráce s Nadačním fondem Rozum a Cit, který podporuje náhradní pěstounské rodiny a k němuž směřuje část výtěžku z benefičního vstupného. Volila jsem záměrně tento nadační fond, protože historie šlechtických sídel je s rodovou tradicí a rodinnou soudržností velmi úzce spojená.

Pokud se rozhodnu některý z večerů navštívit, kde seženu vstupenku?

Vstupenky je možné objednat pouze na mé e-mailové adrese jb.jitka.blahova@seznam.cz nebo na telefonním čísle 737 256 811. Mým velkým přáním je, aby si lidé užili krásný večer a třeba se i za rok vraceli, což se nezřídka děje. Někteří kupují vstupenky i jako dárek pro své blízké. Letošní léto je výjimečné tím, že hodně lidí zůstává doma a hledá výlety po republice, takže projekt Šlechtická sídla v souznění... je jim otevřený a těší se na ně.

25. 7. Stráž nad Nežárkou

29. 8. Nové Hrady u Litomyšle

12. 9. Rychnov nad Kněžnou

Reklama

Související témata:

Související články

Zámek v Peruci je přístupný veřejnosti

Prohlídková trasa zámku v Peruci na Lounsku se na začátku prázdnin otevřela veřejnosti. V jednom opraveném křídle je k vidění sbírka obrazů starých mistrů,...

Výběr článků

Načítám