Hlavní obsah

Zámek v Peruci je přístupný veřejnosti

– Peruc
Právo, Aleš Pelikán

Prohlídková trasa zámku v Peruci na Lounsku se na začátku prázdnin otevřela veřejnosti. V jednom opraveném křídle je k vidění sbírka obrazů starých mistrů, rekonstruovaná kachlová kamna i historický nábytek. Chátrající zámek prošel během pětileté rekonstrukce výraznou proměnou, která bude ještě pokračovat.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Chátrající zámek prošel během pětileté rekonstrukce výraznou proměnou, která bude ještě pokračovat.

Článek

Zámek koupila Dominika Matušová a za projektem stojí její přítel Pavel Ondráček, majitel zámku a středověké krčmy Dětenice. Do oprav byly investovány z vlastních zdrojů i z úvěru desítky milionů korun.

Z barabizny jsme vybudovali nádherný rokokový zámek.
Pavel Ondráček, přítel majitelky

Cenný rokokový zámek měl dlouhá léta děravou střechu, propadlé stropy i podlahy, ztrouchnivělé trámy, opadané omítky a vlhko pomohlo rozšíření plísní a dřevomorky.

Zrestaurovaná kachlová kamna

Na zámku se krom oprav krovů, střechy, omítek, oken i restaurování interiérů musely vybudovat nové rozvody elektřiny, vody i odpadů a dalších. „Z barabizny jsme podle mého názoru vybudovali nádherný rokokový zámek. Hrdí jsme zejména na opravené rokokové schodiště od Ignáce Františka Platzera z roku 1770, které patří k nejkrásnějším schodištím na celém světě,“ řekl Pavel Ondráček. Schodiště zdobí sochy představující alegorie sochařství, malířství, šperkařství a dalších.

Foto: Aleš Pelikán

Interiéry zámku v Peruci na Lounsku.

Na zámku je k vidění sbírka obrazů starých mistrů, která je zapůjčena z různých evropských galerií a soukromých sbírek. „Máme tu většinu barokních a renesančních starých mistrů, obrazy pocházejí z 15. až 18. století,“ řekl Ondráček. Na zámku byla obnovena podlaha z pískovcových dlaždic, která byla za minulého režimu zalita betonem. K vidění je i více než 30 zrestaurovaných kachlových kamen.

Zámecký park v Třeboni otevřel brány

Cestování

„Chodili sem nepřizpůsobiví občané, kamna rozmlátili a vzali si z nich litinu, s níž běželi do sběru. Takhle zničili neuvěřitelně nádherné věci,“ uvedl Ondráček. Kamna jsou kulturní památkou, někteří restaurátoři je museli skládat ze střepů, na některých se ještě pracuje.

Zámek je nyní zpřístupněn po dobu letních prázdnin, pak bude oprava pokračovat. Na řadu přijdou interiéry jižního křídla a další. V plánu jsou luxusní zámecké apartmány či venkovní a vnitřní zámecké wellness.

Kraj se domáhá práva

Od roku 1994 vlastnil zámek městys Peruc, v roce 2007 ho prodal Britům. Ti se však o památku příliš nestarali, v havarijním stavu nakonec byla i síň malíře Emila Filly, která se v zámku nachází. Právě kvůli síni slavného kubistického malíře se majitelka s krajem soudí. Kraj se totiž domáhá svého práva užívání Fillovy pozůstalosti.

Památky očekávají v létě méně lidí

Cestování

Podle Ondráčka se rekonstrukce zdevastované síně protáhla a zatím není jasné, kdy bude dokončena. „Náš zájem je, aby tady Filla byl, ale tak, aby to bylo pro veřejnost zajímavé,“ dodal Ondráček.

Reklama

Výběr článků

Načítám