Hlavní obsah

Zámek na Blanensku zdobí šaty filmových princezen

Právo, vtk

Nejtvrdší test pro největší znalce českých filmových pohádek připravili na začátek prázdnin památkáři na zámku v Lysicích na Blanensku. Tamní komnaty nově zdobí nejen nádherná květinová aranžmá, ale i devět princeznovských šatů a kostýmů z nejslavnějších českých pohádek.

Foto: Vladimír Klepáč, Právo

Kastelánka Martina Medková Rudolfová instaluje šaty z pohádky Nejkrásnější hádanka.

Článek

Vyznat se v tom, které patří Jasněnce, Arabele, Růžence nebo třeba Večernici, již si kdysi zahrála Libuše Šafránková, je opravdový kumšt. Pro kluky bude zajímavý kostým neslavnějšího pohádkového čaroděje, a to Rumburaka, jehož hrál Jiří Lábus.

„Nepočítáme s tím, že se někomu podaří uhodnout u všech šatů filmy, v nichž si pomyslně zahrály. Mezi kostýmy jsou totiž i šaty kněžny Zaháňské z filmové Babičky, což už je trošku oříšek. Schválně budeme počítat, kolik výprav při procházce zámkem alespoň kolektivně zvládne uhodnout všechno,“ řekla Právu lysická kastelánka Martina Medková Rudolfová.

Výstava prezentuje šaty zapůjčené z filmových ateliérů na pražském Barrandově. Potrvá až do 26. července.

Zámek v Peruci je přístupný veřejnosti

Cestování

K největším zajímavostem patří šaty vystavené v dívčím pokoji zámku. Jde o princeznovské šaty z pohádky Nejkrásnější hádanka. V ní si princeznu zahrála Veronika Khek Kubařová. Před tímto kostýmem je umístěna její fotografie s kyticí. Aby byla pohádková iluze dokonalá, vytvořili šikovní zámečtí zahradníci přesnou kopii právě této pohádkové kytice.

Podle lysické kastelánky je zatím začátek turistické sezony s ohledem na nedávnou pandemii koronaviru rozpačitý. Lidí zatím chodí málo.

Zámek pro ně připravil na léto kytarový koncert, procházky rozkvetlou zámeckou zahradou, která je jedinečná svou kolonádou, nebo netradiční prohlídky s kastelánkou, na nichž se příchozí dozvědí i méně známé informace o historii tohoto objektu.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám