Hlavní obsah

Igor Orozovič se vydává i na hudební dráhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Igor Orozovič je známý z činohry pražského Národního divadla, z muzikálu Davida Bowieho Lazarus, jenž se hraje v pražském Divadle Komedie, či z autorské životopisné komedie Bezruký Frantík pražského Divadla pod Palmovkou. Hrál či hraje v seriálech Polda a Devadesátky, stejně tak ve filmech Jedině Tereza a Řekni to psem.

Foto: Supraphon/Martin Kubica

Igor Orozovič má před sebou čtyři velké koncerty.

Článek

Před třinácti lety spoluzakládal Cabaret Calembour, pro který píše hudbu. Před rokem, v období lockdownu, vydal charitativní písničku Hippokratova armáda a doplnil ji videoklipem, který vznikl ve spolupráci s Kontem Bariéry na podporu lékařů.

Vedle herectví se nyní vydává s novým autorským repertoárem na sólovou hudební dráhu. Se svou kapelou Igor Orozovič & Co. vyjede na první koncertní sérii, které dala jméno jedna z jeho temnějších písní Když chlap svléká tmu.

Již 13. a 14. dubna se představí v pražské La Fabrice, 20. dubna v ostravském Divadle Mír a 26. května v brněnském Cabaretu Des Péchés. V těchto dnech v produkci Jana Aleše natáčí singl Náušnice, v němž zazní i hlas Veroniky Lazorčákové. K písni v březnu vznikne videoklip.

Igor Orozovič nazpíval s Vladimírem Javorským poctu lékařům. V klipu je na čtyřicet osobností

Kultura

Ke svému rozhodnutí věnovat se také intenzivně zpívání a koncertování Orozovič řekl: „Na sólovou hudební dráhu jsem pomýšlel odjakživa. Ale měl jsem dojem, že musím nějak hudebně i duševně dozrát, abych s tím mohl vylézt před lidi. Tvorba pro Cabaret Calembour je naplňující a nekončí. Ale je to převážně zábavný žánr a dost jasně vykrystalizovaná poetika. A i když jsem do každé inscenace propašoval nějakou tu šansonovější záležitost, pořád jsem cítil, že se chci ještě pustit do nové hudební řeky a pořádně se v ní vyráchat, aby mi pak za dvacet let nebylo líto, že jsem to nezkusil.“

„Už zjišťuju, že ta řeka nemá dno, a je mnohem těžší psát hudbu a texty sám pro sebe a za sebe, než tvořit pro inscenaci nebo jiného zpěváka. Zároveň nemám jasně definovaný žánr a pro autorské písně není v češtině pojmenování, pokud člověk nechce být písničkář nebo šansoniér. Ale to je výzva. Hodlám si s tím pohrávat a hledat. Nebudeme si to přece usnadňovat škatulkou,“ dodal ještě.

Část Orozovičovy kapely tvoří muzikanti odkojení rockem a blues, jmenovitě Michal Rákosník, Marcus Jurkovič a Jan Timiopulos. Jazzovým saxofonem přispívá Martin Forst a klavírem vše jistí Zdeněk Dočekal. Kapelu doplňuje flétnistka a vokalistka Kristýna Farag. Speciálním hostem, jenž se zapojí do některých vystoupení, bude herečka a zpěvačka Veronika Lazorčáková.

„Chceme, aby byl koncert velkým zážitkem. Aby to posluchače vcuclo a až do konce nepustilo. Na chvíli jsme zapomněli na svět venku a ve zšeřelém sále sdíleli hudbu a příběhy. Na chvilku si společně stvořili vlastní svět,“ sdělil ještě Igor Orozovič.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám