Hlavní obsah

Existuje tajný Jacksonův testament?

Právo, Jaroslav Špulák

Michael Jackson v červnu 2009 nečekaně zemřel. Jeho právníci poté postupovali podle testamentu, který sepsal v roce 2002. Správa jeho majetku tedy byla svěřena rodinnému trustu a jeho matka Katherine Jacksonová se stala zákonnou pečovatelkou Paris Jacksonové, Prince Michaela Jacksona I. a Prince Michaela Jacksona II., tří zpěvákových dětí.

Foto: ČTK/AP

Michael Jackson je stále předmětem různých tahanic.

Článek

Všechno se zdálo být v pořádku, až do nynějška. Jacksonova bývalá mluvčí Raymone Bainová totiž na tiskové konferenci ve Washingtonu minulý čtvrtek prohlásila, že zpěvák sepsal ještě jednu závěť. A jelikož se tak stalo v roce 2006, je novějšího data a měla by platit. Problém však je, že nikdo neví, kde je. Informaci přinesl list The Independent.

Podle Bainové Jackson ve svém posledním testamentu podrobně popsal, jak by se s jeho dědictvím mělo naložit. Uvedla, že byla přítomna podpisu dokumentu a zná jeho obsah. „Snila jsem, doufala a modlila se, aby byla poslední vůle Michaela Jacksona ze 6. října roku 2006 nalezena. Aby byla objevena, aby prostě někde spadla z nebe,“ vysvětlila své předcházející čekání.

Poznamenala, že deset let po smrti zpěváka nebyly věnovány žádné významné prostředky nadacím, univerzitám, nemocnicím ani nahrávacím studiím, jak to podle tajné závěti plánoval. Část jeho dědictví měla být věnována rovněž na charitu.

„Každý, kdo Michaela znal, ví, že byl metodický, důkladný a přesný,“ sdělila Bainová. „Z jeho poslední závěti bylo zřejmé, že dobře věděl, jak by mělo být s jeho majetkem v případě jeho smrti naloženo.“

Foto: Reuters

Raymone Bainová tvrdí, že existuje novější testament.

Podle listu The Independent v poslední vůli z roku 2002 Jackson jmenoval spoluvlastníky, kteří budou jeho majetek spravovat. Vztahy mezi nimi a Jacksonovými příbuznými však zůstávají dodnes napjaté.

Zástupci rodiny Jacksonů v reakci na informaci, již Bainová uvedla, novinářům řekli, že není oprávněna jednat jménem Michaela Jacksona a nesmí používat jeho jméno „pro charitativní nebo komerční účely“. Informace nicméně vyvolala nový zájem o to, jak to s poslední vůlí slavného zpěváka bylo.

Vydal nejúspěšnější album

Michael Jackson se více než čtyři dekády držel na špičce pop-music. Prodal více než 750 milionů kusů nahrávek a patří k největším umělcům všech dob. Jeho album Thriller (1992) je nejúspěšnější na světě. Prodalo se ho 110 milionů kusů. Videoklip k titulní písni z něho podle odborníků dokonce překonal pomyslnou hranici mezi videoklipem a filmem.

Zpěvák vydal deset sólových studiových alb a jedno koncertní. Podařilo se mu na nich spojit popkulturu s uměním, čímž získal uznání i ve světě uměleckých elit. Zemřel 25. června 2009.

Začátkem letošního roku vyvolal vášnivé diskuse dokument Leaving Neverland, který popisuje, jakým způsobem Jackson sexuálně zneužíval dva chlapce. Jeho rodina obsah filmu odmítla a argumentovala tím, že zpěvák nebyl za sexuální obtěžování nikdy odsouzen. Přesto po zveřejnění dokumentu přestala některá rádia v Evropě, Kanadě, Austrálii či na Novém Zélandu písně Michaela Jacksona vysílat.

Svého bratra se v červnu zastala zpěvačka Janet Jacksonová. Trvá na tom, že navzdory všemu zůstává odkaz Michaela Jacksona živý. „Miluji chvíle, kdy vidím děti, které ho napodobují, když dospělí stále poslouchají jeho hudbu. Prostě vám to řekne, jaký vliv má naše rodina na svět. Doufám, že nebudu znít arogantně, jen říkám, jak to je,“ uvedla v rozhovoru pro britský magazín NME.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám