Hlavní obsah

Czech Press Photo vyhrál snímek následků tornáda od Petra Topiče

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Foto ze série s názvem Zkáza, která se věnuje následkům tornáda na jižní Moravě, se stalo fotografií roku na Czech Press Photo. Autorem je Petr Topič.

Foto: Petr Topič

Zkáza (Petr Topič)

Článek

Mezinárodní porota vybrala vítěze z více než čtyř tisíc snímků od 250 autorů z Česka a Slovenska. Výstava fotek bude v Národním muzeu od 21. ledna do konce května 2022.

„Tornádo, které zpustošilo obce na jižní Moravě, bylo výrazným tématem roku a do soutěže přišly snímky od mnoha autorů. Tato nečekaná událost byla výzvou pro novináře, fotografy i pro veřejnost. Zejména v tom ohledu, jak citlivě k situaci přistoupit a zaznamenat ji. Pro porotu bylo složité zvolit tu „nejlepší“. Po dlouhé selekci vybrala fotografii roku, která pochází ze série a zároveň funguje jako samostatný snímek. Je trochu jiná než ostatní, vyniká. Je v ní vidět síla přírody, která dokázala vytvořit na fasádě zbořeného domu hrozivé výtvarné dílo,” uvedl  předseda poroty Petr Mlch.

Foto: Martin Divíšek

2. místo v Aktualitách. Martin Divíšek. Nepokoje kvůli covidu

Foto: Petr Topič

Vítěz kategorie Lidé, o kterých se mluví. Petr Topič - Volební kampaň Andreje Babiše

Foto: Michael Tomeš

Vítěz kategorie Portrét. Michael Tomeš - Jaroslav Róna

Foto: Lukáš Bíba

Vítěz kategorie Reportáž. Lukáš Bíba - Druhá a třetí vlna

Foto: David W. Černý

Vítěz kategorie Každodenní život: David W Černý - Jedna pandemie, jedno město, jeden člověk.

Foto: Michal Fanta

Vítěz v kategorii životní prostředí. Michal Fanta: Ptačí chřipka

„Nejděsivější věci jsou ty, které nevidíte. Jen tušíte, že něco není tak, jak by mělo být. Jako v hororu. Jenže tohle není film, to je realita, byť se mozek vzpouzí ji přijmout. Přidávám se k policejní hlídce, ta prověřuje průmyslový areál. Zdá se, že zde nikdo nezůstal. Pořád vlastně nevím, kde jsem, mapu nemůžu použít, není tu signál. Dál už musím po svých, cesta je zahrazena hasičskými auty. Cedule napoví, že to jsou Mikulčice. Postupně šponuji citlivost foťáku do extrémních hodnot, abych alespoň něco zachytil. S rozbřeskem začíná lidem docházet, že o všechno přišli,” řekl k fotografii autor Petr Topič.

Mezinárodní porotu tvoří předseda, šéfredaktor fotobanky ČTK Petr Mlch, Alžběta Jungrová ze 400ASA, Adrian Evans, ředitel Panos Pictures, Sean Gallup, fotograf Getty Images, a Jan Zátorský z Mafra, a.s. Letos se nově vyhlašují i výsledky Czech Photo Junior pro mladé fotografy ze základních a středních škol, kteří soutěžili ve třech kategoriích.

Reklama

Výběr článků

Načítám