Hlavní obsah

České influencerky budou soutěžit o hlavní cenu 15. Festivalu krátkých filmů Praha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již ve středu začíná akce, na níž se představí to nejlepší ze světa krátkých filmů. Akci pořádají organizátoři Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary. Odehraje se od 22. do 26. ledna 2020 v pražských kinech Světozor, Pilotů a Oko.

Foto: Pragueshorts.com

Český snímek Nebát se ničeho, režiséra Jakuba Jiráska, který v současnosti dokončuje studium režie na pražské FAMU, vypráví příběh o dvou kamarádkách, které se rozhodnou prorazit se svým youtube videem ve světě influencerů.

Článek

V Mezinárodní soutěži 15. Festivalu krátkých filmů Praha se letos představí v pěti tematických pásmech snímky rozmanitých žánrů a neobvyklých námětů. Soutěží mezi sebou filmy ověnčené již řadou festivalových cen s úplnými novinkami. Cenu může letos získat i český zástupce, který se do soutěže o hlavní cenu probojoval spolu s kraťasy z dalších dvaceti zemí světa.

Výběr pro letošní soutěž hraných filmů do 30 minut tvoří dvacet pět filmů a její vítěz obdrží kromě hlavní ceny také finanční odměnu 2000 eur (zhruba 50 tis. Kč).

„Produkce krátkých filmů se za patnáct let naší existence neuvěřitelně zprofesionalizovala a z nás se stal festival “kategorie A”, na který se filmy v obrovských počtech hlásí samy, což nás nesmírně těší. Nabízíme tak divákům možnost si udělat představu o tom, jak pestrá a bohatá je co do volby témat i stylů vyprávění současná světová produkce. Mezi snímky z USA, Finska, Francie, Filipín nebo Malajsie budou soutěžit i zástupci České republiky a Slovenska,“ říká Karel Spěšný, programový ředitel Festivalu krátkých filmů Praha.

Češi v soutěžích

V případě českých nadějí jde především o snímek Nebát se ničeho režiséra Jakuba Jiráska, jenž vypráví příběh dvou kamarádek snažících se prorazit se svým youtube videem ve světě influencerů.

V dalších dvou programech, s názvy V divočině a V představách, se v premiéře a za účasti tvůrců představí devět českých filmů, jež byly letos vybrány do Národní soutěže.

V mezinárodní porotě zasednou střihačka dokumentárních i hraných filmů, držitelka dvou Českých lvů, Jana Vlčková, kurátorka Diana Mereoiu, mimo jiné členka týmu festivalu Vienna Shorts, kvalifikačním festivalem pro Oscary, Evropské filmové ceny a britské ceny BAFTA a islandská režisérka Katrín Ólafsdóttir.

V porotě Národní soutěže zasednou režisér a scénárista Stefan Arsenijević z Bělehradu, který za své krátké filmy získal více než tři desítky ocenění, včetně Zlatého medvěda na Berlinale, Evropské filmové ceny a nominace na Oscara, Tristan Priimägi, estonský novinář, a slovenská producentka Ľubica Orechovská.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám