Hlavní obsah

Zpronevěra stovek milionů: Policie navrhla obžalovat exmanažery Škoda JS

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kriminalisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) navrhli státnímu zastupitelství, aby obžalovalo pět bývalých manažerů společnosti Škoda JS ze zpronevěry a krácení daně. Podle vyšetřovatelů vyvedli z firmy miliony eur, v přepočtu zhruba 300 milionů korun, navíc krátili daň v řádu desítek milionů korun.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Policie ukončila vyšetřování v případu a na konci března předala spis Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze (VSZ) s návrhem na podání obžaloby. O vývoji v případu informoval ve středu mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

Podle něj se kauza týká pěti bývalých manažerů společnosti Škoda JS a.s. obviněných z krácení daně a zpronevěry.

„Podle závěrů vyšetřování mělo v letech 2008 - 2014 dojít na základě 'fiktivního poradenství' k vyvedení téměř 11 milionů eur ze společnosti Škoda JS a.s., do několika zahraničních obchodních společností, v souvislosti s dodávkami technologického zařízení do čtyř ukrajinských jaderných elektráren (v hodnotě cca dvě miliardy Kč),” popsal mluvčí.

Bývalé špičky Škody JS čelí obvinění ze zpronevěry. Z firmy prý vyvedly stovky miliónů

Krimi

Ke krácení daní podle policie došlo, když společnost zanesla prostředky na poradenství do nákladů. Za období 2008 - 2014 policie spočítala škodu za téměř 55 milionů korun.

Do vyšetřování se zapojili také policisté ze Švýcarska a Ukrajiny, zmínil Ibehej.

Obvinění už ve firmě nejsou

Mluvčí firmy Jan Stolár uvedl, že se obvinění týká lidí, kteří již nejsou jejími zaměstnanci. „Společnost Škoda JS není v tomto případě z ničeho podezřívána a nebylo vůči ní vzneseno žádné obvinění. Od roku 2014 poskytujeme plnou součinnost orgánům činným v trestním řízení,” sdělil ČTK mluvčí.

Škoda JS: Zajištění dokumentů policií souvisí s vyšetřováním trestné činnosti cizince

Krimi

Plzeňská Škoda JS, dříve Jaderné strojírenství, dodává technologie pro jadernou energetiku, připomněla ČTK. Kromě výroby dílů jaderných elektráren se zabývá také řízením projektů. Firma je od roku 2004 členem ruské strojírenské skupiny OMZ.

Na sklonku roku 2014 provedli ve firmě razii policisté. Došli si pro listiny, jejichž zajištění si vyžádaly švýcarské justiční orgány.

Deník Právo poté napsal, že Švýcarsko firmu podezírá z uplacení ukrajinského člena parlamentu, konkrétně předsedy parlamentní komise pro energetiku Mykoly Martynenka, aby zakázky zprostředkoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám