Hlavní obsah

Škoda JS je podezřelá, že uplácela ukrajinského politika

Právo, Patrik Biskup

Plzeňská společnost Škoda JS, která vyrábí zařízení pro jaderné elektrárny, je podezřelá z uplácení ukrajinského politika za dohazování zakázek. Podezření z korupce vyšetřuje podle informací Práva švýcarská prokuratura.

Foto: Petr Pokorný, Právo

Ilustrační foto

Článek

S případem souvisí i nedávná policejní razie v sídle firmy v Plzni-Bolevci, při níž čeští detektivové na žádost švýcarských kolegů zajistili velké množství listin.

Právu se podařilo zjistit, že se vyšetřování točí kolem člena ukrajinského parlamentu a předsedy parlamentní komise pro paliva, energetiku, jadernou politiku a bezpečnost Mykoly Martynenka.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Švýcarská justice zahájila vyšetřování pro trestné činy podplácení cizích úředních činitelů a praní peněz,“ potvrdil Právu důvěryhodný zdroj.

Peníze putovaly přes účet v Panamě

Podle něho provize ze zakázek tekly přes účet panamské společnost Bradcrest Investment, jejímž skrytým majitelem má být podle zjištění švýcarských trestních orgánů právě Martynenko.

Ten se údajně snažil zamaskovat původ peněz tak, aby nebylo zřejmé, odkud pocházejí.  Podle švýcarského trestního zákoníku hrozí za praní peněz pět let vězení a pokuta milión franků.

Švýcaři nechtějí k případu sdělovat žádné bližší podrobnosti.

„Dotazy ohledně osob či firem a možných řízení s nimi nebudeme z důvodu úředního a vyšetřovacího tajemství zodpovídat,“ reagovala na otázky Práva mluvčí Spolkového státního zastupitelství v Bernu Jeannette Balmerová.

O nic sdílnější nebylo ani plzeňské krajské státní zastupitelství, které se švýcarskými kolegy spolupracuje při vyšetřování.

Dodávky prý rozšíří

„Provedli jsme právní úkon na základě žádosti švýcarské strany. Úkolem bylo zajistit určité listiny, a ty policisté zajistili,“ sdělil žalobce Jiří Komorous s tím, že česká strana nemá od švýcarských justičních orgánů svolení informovat média o trestním řízení.

Z výroční zprávy Škody JS za rok 2013 vyplývá, že podnik získal od ukrajinské státní elektrárenské společnosti Energoatom několik zakázek na dodávku zařízení pro tři jaderné elektrárny.

Letos na podzim dokonce ukrajinská vláda oznámila, že by se Škoda JS měla podílet na dostavbě Chmelnycké jaderné elektrárny na západě země. Generální ředitel Škody JS Miroslav Fiala zatím na dotazy Práva ohledně vyšetřování kauzy nereagoval.

Už dříve se ale netajil tím, že společnost má dlouhodobé kladné zkušenosti s plodnou spoluprací s ukrajinským jaderným průmyslem.

„S ukrajinskou elektrárenskou společností rozvíjíme obrovské obchody, protože vzhledem k současné situaci má zájem rozšířit kontakty se Škodou JS, která nabízí některé služby, jež Energoatom dříve nakupoval v Rusku,“ prohlásil na konci září Fiala s tím, že podnik má šanci, že dodávky na Ukrajinu rozšíří.

Škoda JS je už deset let součástí ruského strojírenského holdingu OMZ. Za rok 2013 vykázala čistý zisk 48 miliónů korun, což bylo devětkrát méně než v roce 2012.

Reklama

Výběr článků

Načítám