Hlavní obsah

Obviněné po razii na MPSV poslali domů, pro vazbu nejsou důvody

Právo, mar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Detektivové Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) propustili ve středu dopoledne na svobodu dva vysoce postavené úředníky ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV), kteří čelí obvinění kvůli zakázkám na informační systémy. Jejich umístění do vazby navrhovat nebudou.

Foto: ČSSD

Nový náměstek pro IT na MPSV Jan Baláč (ČSSD).

Článek

„Oba obvinění byli policejním orgánem propuštěni ze zadržení na svobodu, neboť odpadly vazební důvody,“ potvrdil Právu státní zástupce Zdeněk Matula.

Mezi obviněné patří náměstek ministryně Jan Baláč, který vede sekci ekonomickou a IT. Druhým obviněným pak má být vedoucí oddělení bezpečnosti IT Karel Macek.

Policie obviněné zadržela v pondělí dopoledne. Ve středu po 48 hodinách skončila lhůta, během které mohli být úředníci drženi v cele předběžného zadržení. Na svobodu se podle informací Práva dostali poměrně krátce před vypršením této lhůty.

Maláčová: O rezignaci nepřemýšlím. Ať Babiš uplatňuje stejná pravidla

Domácí

Detektivové úředníky MPSV obvinili z pletich při zadávání veřejné zakázky a přípravy zneužití pravomoci úřední osoby. V případě prokázání viny jim hrozí až dvanáctileté tresty.

Vyšetřovatelé se zajímají o výběrové řízení na informační systém pro výplatu sociálních dávek. Kvůli zakázce za čtvrt miliardy korun podle Lidových novin padla žádost o úplatek ve výši tří milionů korun. To ale státní zástupce nepotvrdil.

Reklama

Související články

Maláčová k razii na MPSV: Nemáme co skrývat

Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nemá její resort co skrývat a poskytuje maximální součinnost ve spolupráci s policií. Ta po...

Má Maláčová rezignovat? ČSSD zaskočena

Bude Jana Maláčová následovat příklad ministryně školství Kateřiny Valachové, která před třemi lety při obvinění své náměstkyně rezignovala? Výzva, aby...

Výběr článků

Načítám