Hlavní obsah

Zeman pět milionů za rakovinu nevysoudil, Bartík se musí omluvit a zaplatit 250 tisíc

Brno

Prezident Miloš Zeman se musí spokojit s omluvou a 250 tisíci korunami navrch od bývalého radního Brna-středu Svatopluka Bartíka, který před čtyřmi lety před prezidentskými volbami napsal, že Zeman trpí rakovinou a zbývá mu jen pár měsíců života. Zeman po Bartíkovi požadoval pět milionů korun, na takový nárok ale odvolací Krajský soud v Brně při svém středečním jednání nepřistoupil.

Reakce na výsledek odvolacího jednáníVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Jádro sporu je ve čtyři roky starém facebookovém prohlášení Bartíka. Ten na svůj profil napsal, že Zeman má rakovinu, odmítá si ji léčit a zbývá mu jen pár měsíců života. Třaskavou informaci obhajoval tím, že lidé mají právo vědět, jak na tom prezident se svým zdravím je. Později svůj status smazal s tím, že nečekal tak negativní odezvu. Zeman, který ve volbách úspěšně svůj mandát obhájil, Bartíka nazval „sviní“ a hradní mluvčí Jiří Ovčáček si přisadil „lidským odpadem“.

Případ už rozhodoval brněnský městský soud, proti jehož verdiktu se obě strany odvolaly. Zeman chtěl celých pět milionů, Bartík, který se v mezidobí omluvil a zaplatil 50 tisíc korun, chtěl zbytek žaloby zamítnout.

Zeman vs. Bartík: spor pokračuje

Domácí

Prezidentův advokát Marek Nespala tvrdil, že před soudem prokázal Bartíkův zlý úmysl. „Cílem bylo znemožnit Zemana v rámci přímé volby. Soud má možnost přiznat celou razantní satisfakci, ostatně, co už může být větším zásahem než o někom sdělit, že umírá? Žalovaný je politický podnikatel. Vsadil si na jednu notu, a pokud by žalobce nebyl zvolen nebo nedej bože zemřel, byl by za hvězdu,“ měl jasno Nespala. Naopak Bartíkův advokát Pavel Uhl měl za to, že omluva a zaplacená částka by měly být dostačující.

Senát v čele s Michalem Ryškou nakonec Bartíkovi vyšel vstříc pouze v tom směru, že mu snížil náklady řízení o několik desítek tisíc na konečných přibližně 80 tisíc korun. Jinak pro jeho obhajobu pochopení nenašel.

Bartík se musí omluvit Zemanovi za slova o rakovině a zaplatit mu 250 tisíc korun

Krimi

„Zneužil citlivou a chráněnou otázku zdraví žalobce. Učinil tak ve chvíli otázek nad zdravotním stavem. Vytvořil chiméru brzké smrti žalobce, čímž neoprávněně zasáhl do jeho lidské důstojnosti. Žalobci, o jehož zdraví panovaly pochybnosti, tak vytvořil lživé parte v předstihu. Současně vytvářel dojem, že se dopouští podvodu na své voliče, když při kandidatuře zatajuje, že má následovat jeho brzká smrt. Šlo o vědomou lež a muselo mu být jasné, že taková výbušná informace bude medializovaná,“ prohlásil soudce Ryška.

Senát ovšem nepřehlédl to, že Zeman se nebránil jako gentleman. „Sám občas nešetří nepravdivými výpady ani užíváním vulgarit ve veřejném prostoru a to mu při ochraně neprospívá. Pokud by žalovaného nenazval vulgárně, měl by nárok na větší satisfakci. Vulgarita byla v tomto případě použita samoúčelně a s potěšením. Mohl reagovat ostře, nikoli vulgárně,“ vysvětlil Ryška.

Zeman chce ve sporu kvůli rakovině stále pět milionů a omluvu dopisem

Krimi

Bartík po jednání přiznal, že se s největší pravděpodobností nebude obracet na Nejvyšší soud s dovoláním a že vyzve své příznivce, aby mu na pokutu přispěli. Možnost Zemanova dovolání nechtěl jeho advokát předjímat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám