Hlavní obsah

Bartík se musí omluvit Zemanovi za slova o rakovině a zaplatit mu 250 tisíc korun

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Písemnou omluva a 250 tisíc korun jako satisfakci musí zaplatit bývalý radní Brna - střed Svatopluk Bartík (za Žít Brno) za porušení práva na ochranu osobnosti. To je verdikt Městského soudu v Brně ve vleklém sporu, který se zabýval Bartíkovým výrokem z konce roku 2017. Bartík tehdy před lednovými volbami prezidenta napsal na sociální síť Facebook, že Zeman má rakovinu, odmítá se léčit a zbývá mu pár měsíců života.

BEZ KOMENTÁŘE: Bartík se musí omluvit Zemanovi za slova o rakoviněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Žalobu soud obdržel v listopadu 2017, řešit ji začal v září 2019, kdy jednání skončilo neúspěšným pokusem o smír. Bartík později tvrzení o Zemanově zdraví z webu stáhl s komentářem, že nečekal takovou negativní vlnu na Zemana ani na sebe.

Kancelář prezidenta požadovala prostřednictvím advokáta Marka Nespaly jako satisfakci pět milionů korun a písemnou omluvu. „Žalovaný neprokázal, že si ověřil pravdivost informací a soud vyšel z toho, že žádné ověřené informace neměl,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku mimo jiné soudce Radek Malenovský. Rozsudek není pravomocný.

Zeman chce ve sporu kvůli rakovině stále pět milionů a omluvu dopisem

Krimi

Právní zástupce Miloše Zemana Marek Nespala oznámení označil za předem připravený projekt politického podnikatele a marketéra. „Pokud by tento projekt panu žalovanému vyšel, jistě by stoupla jeho hodnota na politickém trhu a připsal by si rovněž politické body,“ uvedl na adresu Bártíka Nespala s tím, že informace byla zveřejněna s rozmyslem a se zjevně zlým úmyslem. Jako v předchozích jednáních stále trval na písemné omluvě a pětimilionové satisfakci, kterou by mohl žalovaný i splácet.

Slova o Zemanově rakovině nejsou trestný čin, zamítl žalobce stížnost Hradu

Domácí

Tyto výroky naopak označil právní zástupce Bártíka Pavel Uhl za neuctivé. „Podobné výroky na stranu žalovaného považuji za neuctivé, byť neupíráme protistraně právo na vyjádření, jak případ cítí. V každém případě klient nechtěl nikomu ublížit, ale chtěl informovat,“ uvedl Uhl s tím, že jde o kolizi svobody slova a veřejné odpovědnosti. „Jsme přesvědčeni, že stoupajícím významem funkce osobnosti její nárok na ochranu osobnosti klesá,“ uvedl Uhl.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Svatopluk Bartík (vpravo) žalovaný pro porušení práva na ochranu osobnosti před soudem v Brně. Vlevo Zemanův advokát Marek Nespala.

Nároky žalobce označil za přemrštěné. Bártík sám v závěrečné řeči znovu zopakoval, že veřejnost má podle jeho názoru právo znát zdravotní stav prezidenta a vrchního velitele armády a rovněž dodal, že jako laik vůbec nechápe, jak může prezident coby osoba s imunitou někoho žalovat.

Městský soud v Brně při předchozích jednáních vyslechl při vyloučení veřejnosti i soudního znalce z oboru lékařství Pavla Šlampu a stejně tak se za zavřenými dveřmi projednávaly majetkové poměry Bartíka, který tvrdil, že vzhledem k jeho majetkovým poměrům by byla částka nad padesát tisíc likvidační. Mimo soudem určené sumy pro Miloše Zemana by měl Bartík zaplatit i soudní výlohy, které byly podle Nespaly dosud přes sto tisíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám