Hlavní obsah

Žárlivec dostal za vyhrožování přítelkyni podmínku. Původní trest byl na šest let

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Původně si měl Pavel Škvareniak odsedět šest let za nebezpečné vyhrožování a vydírání své přítelkyně. Po zásahu Nejvyššího soudu v Brně, který letos v září pravomocný rozsudek v dovolacím řízení zrušil kvůli pochybnostem o závažném následku u poškozené, uložil ve středu Krajský soud v Plzni 28letému muži z Domažlicka podmínku.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Oproti svému dřívějšímu rozhodnutí nevzal krajský soud za prokázanou těžkou újmu na zdraví, kterou měl obžalovaný způsobit. Proto také Škvareniak jako dosud bezúhonný člověk dostal podmínku.

Žena sama ve výpovědi totiž nepopsala, že by měla nějaké závažné následky. S mužem navíc ani nežila ve společné domácnosti.

„Trestní senát rozhodl o vině obžalovaného ze spáchání přečinu nebezpečného vyhrožování a zvlášť závažného zločinu vydírání. Za to mu uložil trest odnětí svobody v trvání 30 měsíců s podmíněným odložením na zkušební dobu v trvání 2 let. Dále rozhodl o propadnutí věci, a to samonabíjecí pistole Glock včetně zásobníku a 15 kusů nábojů,“ uvedla mluvčí krajského soudu Jana Durná s tím, že verdikt není pravomocný, protože státní zástupce i obžalovaný si nechali lhůtu k vyjádření o případném odvolání.

Podle spisu obžalovaný muž na svoji partnerku přehnaně žárlil a v záchvatu vzteku ji měl například přikládat pistoli k hlavě a chtít po ní přiznání, aby mu řekla, zda má jiného muže.

Recidivista po propuštění z vězení měsíce pronásledoval expřítelkyni, pak ji znásilnil

Krimi

„Z přehnané žárlivosti dlouhodobě a intenzivně pronásledoval poškozenou zasíláním zpráv s neustálými dotazy na to, s kým je a kde byla, nutil ji, aby mu zasílala fotografie svých intimních partií s datem a časem, které měly dokladovat, že v tu chvíli není s nikým jiným. Vyhrožoval jí zabitím, ublížením na zdraví, přejetím jejího psa, dále, že jí do přirození strčí pistoli a zmáčkne ji,“ stojí v obžalobě.

Podle rozsudku krajského soudu z dubna letošního roku, jehož rozhodnutí potvrdil následně i Vrchní soud v Praze, způsobil Švareniak partnerce psychické potíže, které ji velmi citelným způsobem omezily v obvyklém způsobu života tak, že se nemohla projevovat a chovat podle svých zvyklostí. Nejméně rok prý trpěla depresemi a projevil se u ní syndrom týrané ženy.

„V průběhu vztahu s obviněným se na jeho přání začala izolovat od svých přátel a přestala se věnovat svým koníčkům,“ konstatoval tehdy krajský soud. Nejvyšší soud měl ale pochybnosti o následku, když konstatoval, že obsah důkazů a skutečná zjištění nalézacího soudu nevyznívají tak dramaticky a neodpovídají znaku těžké újmy na zdraví.

Tisíce sledovaček a SMS. Mladík stíhal expřítelkyni z Klatovska

Krimi

„Kromě vyhýbání se přátelům a zanedbávání svých koníčků nalézací soud v podstatě nedospěl k dalším zjištěním o újmě v obvyklém způsobu života poškozené, která ani sama ve své výpovědi jiná reálná omezení nepopisovala,“ konstatoval Nejvyšší soud. Upozornil také na znalecký posudek psychiatričky, podle níž byla poškozená schopna se o sebe postarat.

„Je třeba také uvést, že poškozená s obviněným nikdy nežila, ale pouze se spolu vídali. V tom je zásadní rozdíl oproti případům, kdy poškozený žije ve společné domácnosti s pachatelem, neboť možnosti vyvázat se z takového stavu jsou diametrálně odlišné,“ stojí dále v rozsudku Nejvyššího soudu, který poukázal také na pasáž ve výpovědi poškozené, kde popisovala svůj obvyklý den v průběhu vztahu s obžalovaným.

Odmítnutý ctitel z Klatovska volal 50krát denně, nakonec přišel s benzinem a nožem

Krimi

„Uvedla, že většinou dělala něco do školy, šla na procházku se psem a podívala se na nějaký film. Pak čekala, jestli jí obviněný napíše a půjdou spolu ven. Takový způsob života u mladého člověka studujícího vysokou školu je sice relativně pasivní, avšak nijak výjimečný, natož představující těžkou újmu na zdraví,“ vysvětlil Nejvyšší soud a dodal, že omezení styků s přáteli i provozování koníčků patří k obvyklým doprovodným jevům vážné známosti.

Škvareniak vinu u soudu odmítl. „Psal jsem jí vulgární SMS zprávy, abych ji od sebe odradil. Chtěl jsem se s ní rozejít, ale ona nechtěla. Fotky svého přirození mi posílala sama. Oba dva jsme si posílali své nahé fotky. Také jsem se jí zeptal, co by na její nahé fotky řekli její rodiče. Už jsem toho měl dost, posílat dál fotky se mi nelíbilo a chtěl jsem rozchod,“ vypověděl obžalovaný muž.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám