Hlavní obsah

Žalobce: Spor miliardářů má vyřešit civilní soud

Právo, Matěj Říha

Spory miliardářů Marka Čmejly a Jiřího Diviše s druhým nejbohatším Čechem Radovanem Vítkem by se měly vyřešit před civilními soudy, a nikoliv prostřednictvím trestního práva. Státní zástupce Boris Havel to naznačil v dokumentu, v němž přezkoumával postup policie, která odložila trestní oznámení na Vítka. V práci detektivů chyby nenašel.

Foto: Petr Horník, Právo

Podnikatel Marek Čmejla

Článek

Státní zástupce Havel v dokumentu píše, že obsah trestního oznámení je totožný nebo velmi podobný s tvrzeními, která jsou v žalobách investičních skupin Kingston a Investhold. Ty u soudů v americkém New Yorku a v Lucembursku zažalovaly Vítkovu CPI a domáhají se miliard, o které je prý Vítek připravil v souvislosti s nepřátelským převzetím skupiny Orco.

Piana od Petrofu po odmítnutí Čínou koupil miliardář Komárek

Ekonomika

Newyorský soud na začátku září žalobu zamítl s tím, že není tou instancí, která by měla případ řešit. Břímě by měl nést lucemburský soud, který dostal spor v roce 2015. A k názoru, že by měl rozepři vyřešit tento soud, se přiklonil i Havel.

„Mezi spornými stranami jde o hluboký rozkol a z toho vyplývající civilněprávní spor soukromé a investiční povahy,“ napsal Havel ve vyrozumění, které má Právo k dispozici.

CPI: Nic nedlužíme

A zastal se také práce detektivů z Národní centrály proti organizovanému zločinu, kteří trestní oznámení na Vítka odložili. Policisté podle státního zástupce při řešení kauzy postupovali odborně, zdrženlivě, neutrálně a věc vyhodnotili způsobem, s kterým souhlasí.

Americký soud zamítl žalobu Čmejly a Diviše proti Vítkově CPI

Ekonomika

„Opačný postup by byl shledán jako ryze účelový,“ doplnil Havel. S jeho názorem příliš nesouhlasí advokát Václav Němec, který v minulosti pracoval u protikorupční policie a podílel se na vyšetřování privatizace Mostecké uhelné společnosti (MUS). Kvůli této kauze stojí před soudem Čmejla s Divišem.

Exdetektiv se pozastavil třeba nad tím, že trestní oznámení půl roku putovalo mezi nejrůznějšími složkami policie a státního zastupitelství. „Přijde mi, jako by se řešilo, jak se případu zbavit, a neřešila se podstata věci,“ řekl Právu Němec.

Miliardář Sehnal skončil jako místostarosta Letňan. Šel proti nám, zdůvodnili zastupitelé

Domácí

Advokát měl možnost prostudovat trestní oznámení, podle něhož Vítek obral své dva někdejší obchodní partnery Marka Čmejlu a Jiřího Diviše o více než devět miliard korun. A postup, kterým policie dospěla k odložení případu, považuje za nestandardní. Policejní verdikt už dříve zkritizovala advokátka Katarína Kožiak Oboňová, která se chce v nejbližších dnech obrátit na Nejvyšší státní zastupitelství, aby věc přezkoumalo.

Vítkova CPI jakékoliv provinění odmítá. Žaloby i podané trestní oznámení podle ní nemají reálný základ. A dosavadní výsledky různých sporů prý ukazují pravdu. „Všechny záležitosti s nimi máme vyrovnány a nic nedlužíme. Jsme rádi, že se spravedlnost postavila za nás,“ sdělil Právu mluvčí CPI Jakub Velen.

Reklama

Výběr článků

Načítám