Hlavní obsah

Miliardář Sehnal skončil jako místostarosta Letňan. Šel proti nám, zdůvodnili zastupitelé

– Praha
Novinky, Jan Menšík

Vedení městské části Praha 18 došla trpělivost s tamním místostarostou a miliardářem Pavlem Sehnalem (ODA). Na středečním zastupitelstvu jej v jeho nepřítomnosti jasnou většinou odvolali. Důvodem rozhodnutí bylo jeho vystupování v rozporu s usneseními a názory vedení městské části. I přes nesouhlas radnice se například snažil na magistrátu prosadit změnu územního plánu v Letňanech, aby prý podpořil své tamní byznysové aktivity.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pavel Sehnal

Článek

„Opakovaně vystupoval proti stanoviskům městské části, dával protichůdná tisková vyjádření, například k vládní čtvrti. Dále tam byl dlouhodobý nesoulad názorů a vyvrcholilo to tím, že na magistrátním výboru pro územní plánování a rozvoj obhajoval svůj podnět,” odůvodnil krok zastupitelů starosta Prahy 18 Zdeněk Kučera (ANO).

Babiš stále hledá pozemky pro úřednickou čtvrť, tentokrát byl v Malešicích

Domácí

Na červnovém zasedání magistrátního výboru pro územní rozvoj se Sehnal snažil nejen přes nesouhlasné stanovisko svého úřadu, ale i vlastníků dotčených pozemků prosadit změnu územního plánu okolo výstaviště v Letňanech, kde Sehnalovým firmám patří výstavní haly, nikoliv však pozemky pod nimi.

Chtěl postavit i parkoviště

Změnou územního plánu chtěl Sehnal podle informací Novinek docílit toho, že na přilehlém pozemku bude moci postavit parkoviště, které se tam dle stávajícího plánu nevejde. S tím, jak již bylo řečeno výše, nesouhlasí ani městská část, ani vlastník pozemků, skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera.

„Nepochybně majitel výstaviště jsem, ale to jsem byl už předtím, než jsem do funkce vstoupil. Problém parkoviště už je možná půl roku zažehnán a teď se skutečně bavíme pouze o obchvatu Letňan, který je špatně naplánován,” sdělil v této souvislosti Novinkám Sehnal, který se momentálně nachází v Rakousku.

Jde podle něj pouze o zástupný důvod, aby zbylé vedení městské části mohlo zkritizovat jeho činnost. V samotném návrhu na změnu územního plánu totiž nevidí nic špatného, protože podle zákona to může navrhnout jakákoliv společnost, která na tom daném místě podniká. To Sehnal za svou společnost také udělal. Jádro problému je však v jeho střetu zájmů, protože na magistrátním výboru Sehnal nevstupoval jako majitel firmy, která na místě podniká, ale jako místostarosta Letňan. A městská část měla opačný pohled na věc.

„Skutečný důvod je bezpřehá oddanost pana Kučery a Lněničky všem developerům, kteří tam přicházejí a oni jsou kvůli tomu ochotni odhlasovat cokoliv. A já jim v tom bránil,” míní Sehnal.

Nesouhlas mezi starostou, který na magistrátu prezentoval postoj městské části, a jeho místostarostou, zaskočil na výboru například členku a pražskou zastupitelku Janu Plamínkovou (Spojené síly pro Prahu).

Foto: Novinky

Screenshot stenozáznamu z jednání červnového výboru pro územní rozvoj a plánování.

Troufám si říct, že za ty dva roky, co byl v radě městské části, za ním nezůstalo vůbec nic.

„Nevadí, když bude zastupitel, ale těmi jeho projevy se to dostalo do situace, že šel proti městské části, a to je špatně. Kolize jeho zájmů versus zájmů městské části se už nedaly skloubit a z mého pohledu to nemohlo už dále fungovat,” uvedl místostarosta za ODS a Svobodné Ondřej Lněnička.

Někteří zastupitelé ve středu zkritizovali postup, jakým byl Sehnal, navíc v nepřítomnosti, odvolán. „Už to nesneslo odkladu. Vyvrcholilo to v červnu, červenci, na co budeme čekat, dokdy?”, nadnesl Lněnička s tím, že ani Sehnalova docházka do úřadu nebyla zrovna valná.

Babiš od vládní čtvrti v Letňanech couvnout nehodlá

Domácí

Podle něj důvodů pro jeho odvolání bylo více, i když „sólo” vystupování Sehnala bylo tím hlavním. „Osobně jsem vnímal to, že výkon jeho zastupitelské činnosti z pozice místostarosty přinese nějaké výsledky, a troufám si říct, že za ty dva roky, co byl v radě městské části, za ním nezůstalo vůbec nic,” doplnil Lněnička.

 

Miliardář chce patnáct tisíc korun měsíčně za tisk, to mi přišlo doslova absurdní.
Ondřej Lněnička

Ačkoliv Sehnal přišel o post místostarosty a radního, řadovým zastupitelem městské části zůstává.

Spíše úsměvná je pak podle Lněničky událost z tohoto pondělí, kdy miliardář údajně požadoval na úřadu proplacení paušálních výdajů za tisk dokumentů ve výši 15 tisíc korun, protože prý „hrozně moc tiskne”.

„Na celém sekretariátu starosty se za tisk ročně utratí třeba 20 až 25 tisíc korun. A on, miliardář, chce patnáct tisíc korun měsíčně, což mi přišlo doslova absurdní,” uvedl Lněnička.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám