Hlavní obsah

Za vraždu pumpařky potvrdil soud 19 let vězení

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Za vraždu obsluhy benzínové pumpy předloni v prosinci u Nelahozevsi potvrdil v úterý Vrchní soud v Praze Davidu Šindlerovi (33) devatenáctiletý trest. Zamítl jeho odvolání, ve kterém se snažil případ vrátit k novému projednání a doplnění důkazů. Stejně tak soud zamítl návrh státního zastupitelství, aby Šindlerovi uložil výjimečný trest. Loňský verdikt Krajského soudu v Praze je tak pravomocný.

BEZ KOMENTÁŘE: David Šindler odchází ze soudní síně.Video: Novinky

 
Článek

„Zůstává nesporným a nezpochybnitelným, že pachatelem byl, vedle již odsouzeného Ivana Hollitzera, David Šindler,“ odmítl předseda odvolacího senátu Martin Zelenka námitky obhajoby, podle které byl Šindler odsouzen na základě nejednoznačných a nepřímých důkazů.

Šindlerův obhájce Milan Jebavý v odvolání pracoval s oběma hypotézami, tedy že Šindler na místě v inkriminovanou dobu vůbec nebyl a zároveň že na místě byl a střílel.

Obhájce: Nestřílel na ni, ale na dveře. A vůbec tam nebyl

V druhém případě Jebavý argumentoval, že Šindler nestřílel přímo na ženu, ale jen „směrem, kterým se ukryla“. „Mohlo se klidně stát, že by ji netrefil. Nešlo o to, že by ji úmyslně chtěl zabít. (...) Něco jiného by bylo, kdyby ji trefil ze dvou metrů do těla, ale on trefil dveře,“ pronesl Jebavý s tím, že na místě činu nebyl zjištěn jediný hmatatelný důkaz o Šindlerově přítomnosti na pumpě, přičemž muž na sobě neměl ani rukavice.

Za vraždu pumpařky na Mělnicku uložil soud 19 let vězení

Krimi

Jebavý ovšem zároveň zpochybňoval závěry krajského soudu, který rozhodl spíše podle nepřímých a nejednoznačných důkazů. „Není dostatek důkazů pro prokázání viny obžalovaného,“ řekl Jebavý a navrhl soudu verdikt zrušit a vrátit k doplnění dokazování. Šindler se k odvolání odmítl vyjádřit.

Soud: Na výjimečný trest to není

Odvolací soud zamítl rovněž i odvolání státního zastupitelství, podle kterého je devatenáctiletý trest příliš mírný.

„Trest odnětí svobody na devatenáct let nelze v žádném případě považovat za trest nezákonný nebo nepřiměřený,“ řekl k zamítavému postoji soudce.

Podle státního zastupitelství krajský soud sice precizně a úplně provedl dokazování a učinil správné skutkové i právní závěry, Šindler by ale podle státního zástupce měl dostat výjimečný trest. Zmiňoval v této souvislosti Šindlerovu přípravu k útoku a vysokou společenskou škodlivost jeho jednání, které směřovalo vůči zvlášť zranitelné oběti.

„Jde o standardní znaky zločinu vraždy, nelze v tomto případě spatřovat nic výjimečného,“ podotkl soudce Zelenka.

Vraždil pro pár tisíc

Šindler ženu zavraždil předloni na začátku prosince. Se svým kumpánem Ivanem Hollitzerem přepadl pod vlivem pervitinu benzínovou pumpu u Nelahozevsi na Mělnicku.

Osmapadesátiletou ženu zastřelil nelegálně drženou zbraní přes zavřené dveře zadní místnosti benzínky, kam se utekla schovat. Muži sebrali pokladnu se zhruba 10 tisíci korunami a cigarety za tři tisíce.

Šindler vraždil za situace, kdy měl jedno dítě a druhé čekal s partnerkou, se kterou neměl kde bydlet, navíc byl v podmínce. „Přesto se rozhodl, že večer půjdou (s Hollitzerem) udělat peníze. Jde o hrubě nezodpovědný přístup k celému svému životu a životu jako takovému, to je podstata věci,“ konstatoval u hlavního líčení znalec z oboru psychiatrie.

Poznal ho otec

Šindler se k činu odmítl přiznat. Tvrdil, že ten večer s Hollitzerem vůbec nebyl, prý byl v inkriminovanou dobu doma. Proti němu ale hovořily zejména záznamy bezpečnostních kamer, ze kterých ho několik dní po činu poznal i jeho otec.

Dalším podstatným důkazem bylo Hollitzerovo přiznání. „Nemám důvod si vymýšlet, David tam byl se mnou. Chtěl bych se omluvit rodině pozůstalých,“ uvedl loni v říjnu v závěrečné řeči Hollitzer. I díky tomu mu soud vyměřil trest čtyř let vězení za loupež, který mladík přijal a vzdal se práva na odvolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám