Hlavní obsah

Za udušení manželky dostal muž 10 let vězení. Trest okamžitě přijal

Novinky, bad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Deset let ve vězení má strávit čtyřiačtyřicetiletý muž, který v lednu udusil svoji o čtyři roky mladší ženu kvůli dlouhodobým manželským neshodám. Muž se k činu přiznal a rovnou se vzdal práva na odvolání proti pátečnímu verdiktu Krajského soudu v Praze. Rozsudek ale ještě není pravomocný, státní zástupkyně si na případné odvolání ponechala lhůtu.

Foto: Novinky

Obžalovaný z vraždy manželky

Článek

„Je zřejmé, že je obžalovaný usvědčován především svým vlastním doznáním, které je v naprostém souladu s dalšími důkazy,“ uvedl ve zdůvodnění rozsudku předseda senátu Petr Franc. „Pokud jde o motivaci, to je jedna velká lidská tragédie,“ dodal a zmínil neurovnaný manželský vztah obžalovaného a zavražděné, jejich opakované konflikty.

„Obžalovaný projevil egoismus tím, že nadřadil svoji představu o vedení rodinného života nad ochranu života své manželky. Nebyl ji schopen vnímat jako svobodnou bytost a v důsledku toho ji i usmrtil,“ pokračoval soudce.

Soud muži udělil nicméně trest na samé spodní hranici trestní sazby, když vzal v potaz skutečnou sebereflexi a lítost obžalovaného nad tím, co spáchal spolu s ochotou nést následky svého činu. Soud do verdiktu promítl i další okolnosti případu. „Je zjevné, že obžalovaný se činu dopustil pod vlivem tíživých rodinných poměrů,“ řekl soudce.

Neunesl myšlenku rozvodu

Zároveň ale podotkl, že muž tak svým třem dětem během jedné chvíle obrátil život vzhůru nohama a v podstatě je připravil o oba rodiče. „A to vše jen proto, že nebyl schopen unést myšlenku, že se rozvede, že manželka dá přednost někomu jinému. A za to musí nést odpovědnost,“ uzavřel soudce.

Muž také musí svým dětem a rodičům manželky vyplatit dohromady přes 2,8 milionu korun jako odškodné.

Kvůli krachujícímu manželství a žárlivosti ženu udusil, hrozí mu 18 let

Krimi

K vraždě došlo na konci ledna v jedné obci na Berounsku. Manželský pár měl dlouhodobé spory, žena muže podle jeho slov „psychicky týrala“ například tím, že si před ním volala se svým přítelem. Muž na ni kvůli tomu žárlil. K záchraně manželství nevedly ani rady psychologa.

V inkriminovaný den se v muži vše nashromáždilo a po další z hádek vzal polštář a držel ho ženě na obličeji, dokud neztratila vědomí. Pak ji probral, odvedl do sprchy, kde jí pořezal zápěstí a předloktí, nakonec ji hadrem udusil.

Muž potom zašel za synem do pokoje, kde spal, a k činu se mu přiznal. Poté zavolal na policii, udal se a vyčkal příjezdu policistů, kteří jej zatkli. „Je mi to velice líto. Mrzí mě, že děti přišly o svoji maminku,“ kál se do poslední chvíle obžalovaný.

Reklama

Výběr článků

Načítám