Hlavní obsah

Kvůli krachujícímu manželství a žárlivosti ženu udusil, hrozí mu 18 let

Novinky, bad
Praha

Za udušení o tři roky mladší manželky může dostat čtyřiačtyřicetiletý systémový specialista až osmnáct let vězení. Muž se ve čtvrtek u Krajského soudu v Praze k činu přiznal. Hájí se tím, že ho k tomu dohnaly dlouhodobé neshody s manželkou.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný z vraždy manželkyVideo: Novinky

 
Článek

Muž podle obžaloby udusil svoji manželku letos na konci ledna v jedné z obcí na Berounsku. K činu se před soudem hned zkraje přiznal. „Chtěl bych hned na začátku učinit přiznání skutku uvedeného obžalobou. Tento skutek jsem spáchal a chtěl bych se omluvit,“ pronesl ve čtvrtek. „Velice mě mrzí, že jsem se dopustil tohoto jednání, a jak jsem řekl, plně se k tomu doznávám,“ dodal.

Činu předcházely dlouhodobé spory, manželství jim se podle obžalovaného rozpadalo. Žena muže prý mimo jiné obviňovala, že pro rozrůstající se rodinu nebyl schopný najít větší dům, říkala mu, že všechny city vůči němu předstírala.

Násilí za zavřenými dveřmi našich domovů

Vztahy a sex

Do toho se přidávala mužova žárlivost, manželka mu měla tvrdit, že chce být nějaký čas svobodná, nezávislá, bez dětí. „Prostě chtěla být absolutně svobodná, abych se já staral o děti,“ popisoval muž. Když čekali třetí dítě, měla mu manželka tvrdit, že pokud by se jim narodila dcera postižená, tak by je to mohlo opět sblížit, ale kdyby se narodila zdravá, tak už je nic nespojí.

To vše se v obžalovaném nahromadilo, a když se v osudný den opět dostali do debaty, jak vyřešit jejich další vztah a zachránit manželství bez toho, aby se rozvedli, tak ženu udusil.

Přeřezané zápěstí

„Jak jsem byl v nějakém psychickém rozpoložení, tak jsem vzal polštář, klekl si na ni a přidržoval jí polštář na hlavě,“ řekl obžalovaný. „Ze začátku se mi smála, pak se přestala hýbat. Dal jsem jí facku, aby se probrala,“ doplnil. Což se i stalo, muž manželku odvedl do sprchy, kde ji ovšem pořezal na zápěstí. „Nedokážu říct, z jakého pohnutí jsem vzal nůž a řezal jsem jí žíly na obou rukách,“ pokračoval.

Žena se ale podle jeho slov bála fyzické bolesti a neměla ráda krev, tak se začala bránit. „Mě to vylekalo, tak jsem použil hadr na škrcení, tedy ne na škrcení, ale na přidržení u úst,“ uvedl.

„Tímto způsobem jsem sprovodil manželku ze světa, je mi to velice líto. Jsem připraven nést následky,“ zakončil popis činu obžalovaný.

Psychologové bijí na poplach: porostou případy domácího násilí

Koronavirus

Muž potom zašel za synem do pokoje, kde spal, a synovi se k činu přiznal. Syn na něj prý začal křičet, po chvíli ale, stejně jako otec, zavolal policii, která muže zadržela.

Žena obžalovaného podle jeho slov psychicky týrala. „Já už jsem to nevydržel, ona mě terorizuje, volá si přede mnou s tím svým přítelem, ptá se mě, kdy odjedu s dětma, aby si sem mohla vodit chlapy,“ postěžoval si operátorovi tísňové linky, když se mu k činu přiznával.

Podle soudního znalce Jiřího Kloseho muž netrpí žádnou psychickou poruchou ani chorobou. Motivací obžalovaného byla podle znalce dlouhodobě prožívaná psychická tenze, plynoucí z nevyvedeného manželského svazku.

Soud bude pokračovat v pátek výslechem znalců, patrně padne i rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám