Hlavní obsah

Za surovou vraždu družky dostal znovu 13 let

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRADEC KRÁLOVÉ

Krajský soud v Hradci králové v úterý opakovaně odsoudil za vraždu Libora Jasanského z České Třebové ke třinácti letům vězení. Sedmatřicetiletý muž 13. listopadu loňského roku kolem poledne ubil svou stejně starou družku Janu Rollerovou.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Libor Jasanský očekává v soudní síni vyhlášení rozsudku.

Článek

Hradečtí soudci tím zopakovali svůj verdikt z letošního dubna, který zrušil pražský Vrchní soud a vrátil věc zpět k novému projednání. V přípravném řízení se totiž na vypracování znaleckého posudku z odvětví soudního lékařství podílel znalec, který v té době neměl složený znalecký slib, což Vrchní soud považoval za nepřípustnou skutečnost.

Nový znalecký posudek, k jehož vypracování byl jako podklad využit ten původní, nepřinesl do důkazní situace nic nového. Lékaři konstatovali, že Rollerová zemřela téhož dne večer na krvácení pod tvrdou plenu mozkovou a úrazový otok mozku. Znalci přitom nevyloučili, že ženu mohl zachránit okamžitý lékařský zákrok.

Avšak Jasanský by proto musel něco udělat. Když ji ze žárlivosti a v těžké opilosti kopáním, údery pěstí do celého těla či opakovaným dupání na hrudník způsobil bezvědomí, zakryl její tělo přikrývkou a pokračoval v popíjení. Nakonec odešel spát a to, že je Rollerová po smrti, zjistil až na druhý den ráno. Běžel za kamarádem, který zavolal policii.

Loni průběh tragické události kriminalistům popsal, potom však otočil a tvrdil, že byl k přiznání donucen vyšetřovateli. Svou vinu přitom nevyloučil, ale tvrdil, že si na nic nepamatuje.

I v úterý konstatoval předseda senátu Miroslav Mjartan, že Jasanský má šanci k nápravě jen v případě, že přestane nezřízeně pít. Proto mu soud uložil povinnost podrobit se protialkoholické léčbě.

Když se jej soudce zeptal, jak dívá na možnost propuštění z vazby, Jasanský takovou šanci odmítl, ale přesto verdikt nepřijal a po dohodě s obhájcem si ponechal lhůtu k vyjádření. Není tedy vyloučeno, že kauzou se bude znovu zabývat Vrchní soud.

Reklama

Výběr článků

Načítám