Hlavní obsah

Za letáky chválící smrt českých vojáků dostal muž podmínku

Novinky, kub

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze v pátek uložil podmíněný trest Jiřímu Kopřivovi (38), který podle obžaloby vylepil v srpnu 2018 po Praze letáky schvalující smrt českých vojáků po tehdejším teroristickém útoku sebevraha v Afghánistánu. Obžalovaný činu před soudem litoval a všem dotčeným se omlouval. Podle svých slov chtěl vyslovit politický názor.

Soud uložil podmínku za letáky o smrti vojákůVideo: Novinky

 
Článek

„Obžalovaný překročil právo na svobodu projevu a tím také ztratil právo na to, aby takový jeho projev byl tolerován,” řekla soudkyně Iveta Havlíková.

Za schvalování trestného činu a podněcování k němu soud Kopřivovi uložil trest půl roku vězení podmíněně odložený na 18 měsíců. Rozhodnutí není pravomocné, hned po verdiktu proti němu podal odvolání žalobce, případ bude řešit Vrchní soud v Praze. Kopřiva si nechal lhůtu na rozmyšlenou, zda se rovněž odvolá.

Několik desítek letáků rozlepil Kopřiva podle spisu 8. srpna v noci v centru metropole, například na Národní třídě, Palackého náměstí a ve Štěpánské. Na adresu vojáků napsal mimo jiné: „Dobře vám tak, ostudo naší země”.

Kromě toho ještě napsal v internetové diskuzi, že čeští vojáci jsou žoldáci a gratuloval afghánskému útočníkovi.

Státní zástupce obžaloval z terorismu člověka, který na internetu schvaloval smrt českých vojáků

Krimi

Tři čeští vojáci zemřeli na zahraniční misi v srpnu 2018, kdy se v blízkosti jejich hlídky odpálil sebevražedný útočník. Šestatřicetiletý rotný Martin Marcin a desátníci Kamil Beneš a Patrik Štěpánek, kterým bylo 28 a 25 let, byli na místě mrtví. Prezident Miloš Zeman je později in memoriam vyznamenal medailí Za hrdinství.

Kopřiva před soudem svého činu litoval, omlouval se rodině padlých vojáků a armádě. Měl napsané vyjádření, které přečetl, jinak ale využil možnosti nevypovídat. „Lituji toho, jak jsem formuloval své vyjádření, ve kterém obžaloba spatřuje trestný čin. Omlouvám se každému, kdo tím mohl být dotčen,“ řekl.

Nenávist na internetu je třeba potírat, ale při zachování svobody slova, shodli se experti

Domácí

Jeho záměrem podle něj nebylo schvalovat terorismus. „Jsem zásadním odpůrcem násilí. Cílem bylo vyjádřit nesouhlas s konfliktem v Afghánistánu, který vnímám jako okupovanou zemi. Chtěl jsem přispět politickým názorem k veřejné debatě o charakteru vojenského angažmá v této zemi,“ dodal.

Podle soudního znalce v oboru psychologie mělo trestní řízení pro obžalovaného, který žije s rodiči a živil se na brigádách, pozitivní účinek, rovněž se podrobil psychoterapii. „Je to pro něj korektivní zkušenost, která významně přispěla k tomu, že dostal náhled na to, co je vhodné a co není,“ sdělil psycholog.

Česká policie stíhá prvního člověka za schvalování teroru v mešitách

Krimi

Obžaloba muže vinila také z podpory a propagace terorismu, kde mu hrozilo pět až 15 let vězení, to se ale podle soudu neprokázalo. Například v době, kdy měl Kopřiva letáky vylepovat, ještě nebyly veřejně k dispozici ucelené informace o tragédii v Afghánistánu a nebylo zřejmé, zda se jednalo o útok teroristů.

Soudkyně ale zdůraznila, že Kopřiva vědomě schvaloval vraždu. Podněcování k trestnému činu se podle rozsudku dopustil, když v textu vyzýval, aby lidé vyhotovili obdobné letáky a vyvěšovali je na dalších místech.

Státní zástupce Martin Bílý navrhoval pro Kopřivu pětiletý trest. „Gratulace afghánskému útočníkovi nebyla pouze politickým prohlášením. Je to schvalování vraždy a to je trestné,“ sdělil žalobce.

Obhajoba navrhovala zproštění obžaloby s tím, že kriminalisty popsané skutky nejsou trestné. Jednalo se podle ní o nešťastně provedené politické prohlášení, které nemělo nic společného s podporou terorismu, navíc nebylo natolik společensky nebezpečné, aby muselo být posouzeno jako trestný čin.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám