Hlavní obsah

Za 100 let se budou lidi vraždit, napsal ve školním slohu mladík souzený za smrt dívky

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Osmnáctiletý Daniel Miarko, který podle státního zástupce ubodal svoji bývalou spolužačku Terezu, zabíjení lidí obhajoval ve školní slohové práci, kterou napsal čtyři měsíce před vraždou. Kompozice je součástí trestního spisu a jako listinný důkaz ji zmínil Krajský soud v Plzni, který případ nyní projednává.

BEZ KOMENTÁŘE: Daniel Miarko u souduVideo: Patrik Biskup, Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Podle zjištění Práva měli studenti zadáno téma, jak to bude na zemi vypadat za sto let. Miarko napsal, že se lidé budou vraždit mezi sebou, aby přežili.

„Jedni zabíjejí druhé k uvolnění místa na přelidněné planetě, která už nestačí nasytit miliardy hladových krků. Já osobně jsem na straně lovců zabijáků. Nahlížím na to tak, že zachraňuji zemi a dávám tím dalším generacím šanci,“ popisuje obžalovaný mladík svůj pohled na budoucnost.

Dobře věděl, co dělá, řekly znalkyně o mladíkovi obžalovaném z vraždy spolužačky

Krimi

Poukázal na to, že uvědomělý člověk je sice možná proti zabíjení, ale mozek strachem a trýznivým hladem přecvakne, veškerá pravidla zavrhne a začne konat podle své potřeby. „Doufám, že svůj názor na zabíjení lidí, který mnozí odsoudí jako slabomyslný, jsem obhájil,“ stojí v závěru slohové práce, která tehdy zaskočila i Miarkovu třídní učitelku.

Vztah nechtěla

„Ptala jsem se ho, podle jakého klíče by vybíral lidi, které je třeba zabít. Na to nebyl schopen odpovědět. Upozornila jsem na to jeho matku a požádala ji, aby slohovou práci ukázala psychiatrům, v jejichž péči byl tehdy mladík po pokusu o sebevraždu. Nepřikládala tomu ale příliš velkou váhu a snažila se to spíše zlehčovat,“ řekla Právu pedagožka, která vyučuje český jazyk a psychologii.

Brutální čin měl Miarko spáchat předloni v květnu ve Zdemyslicích na Plzeňsku, kam za Terezou přijel v den jejích osmnáctých narozenin. U soudu se přiznal, že chtěl dívku zabít. O život ji připravil proto, že neopětovala jeho city. „Myslel jsem na ni každý den. Byli jsme přátelé a trávili spolu hodně času. Doufal jsem v něco víc než přátelství. Ona vztah nechtěla, odmítla mě a přestala se mnou komunikovat. Těžce jsem to nesl,“ uvedl Miarko.

Mladíka soudí za vraždu spolužačky. Doufám, že ji to bolelo, napsal po činu

Krimi

Že Terezu zabije, se podle svých slov rozhodl týden před činem. „Vedla mě k tomu zpráva od kamarádky, že si (Tereza) našla přítele. Pro jistotu jsem si doma vzal dva nože, kdybych náhodou jeden ztratil. Odjel jsem do bydliště Terezy a tam ji zavraždil,“ prohlásil mladík.

Dobře věděl, co dělá

Dívku zezadu chytil za krk do kravaty, strhl ji na zem a ubodal. „Zasadil jsem jí několik ran nožem do hrudníku a krku. Z šoku jsem utekl z domu. Napsal jsem rodičům a dalším kamarádům, co jsem udělal,“ uvedl Miarko s tím, že asi po půlhodině přijela jeho matka a odvezla ho zpátky na místo činu.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Daniel Miarko u soudu

Soudní znalkyně před soudem potvrdily, že mladík jednal racionálně. „Nešlo o žádný zkratkovitý útok vyšinutého člověka, který je duševně nemocný a nedokáže se ovládat. Naopak. Dobře věděl, co dělá, a byl si vědom protiprávnosti svého jednání,“ shodly se znalkyně.

Podle psycholožky Jindřišky Záhorské má Miarko disharmonicky strukturovanou osobnost. „Je vztahovačný, úzkostný a egocentrický. Má nízké sebevědomí a sklony k dramatizaci. Jedná impulzivně,“ dodala Záhorská.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám