Hlavní obsah

Vražedkyně Janáková si změnila jméno

Právo, Novinky, kub, pra
Vrchlabí
Aktualizováno

Petra Janáková odsouzená na 30 let do vězení za vraždu a přípravu dalších čtyř, kterou letos pustili z vězení kvůli těhotenství, si změnila jméno. Nyní se jmenuje Nová a podle soudu lze včas zjistit, kdyby chtěla uprchnout mimo Evropskou unii (EU), protože by musela žádat o nový pas.

Rozhovor s vražedkyníVideo: Prima FTV

 
Článek

Policie rovněž bude prověřovat, za jakých okolností otěhotněla ve vazební věznici v Hradci Králové, inspekce tento týden uvedla, že otcem dítěte není žádný z dozorců. Na změnu jména upozornil nedávno Krkonošský deník, informaci nyní potvrdil ostravský soudce Igor Krajdl, který ženu ještě jako Janákovou propustil kvůli těhotenství na svobodu, což podle zákona musel. „O změně jména jsme se dozvěděli v evidenci v rámci kontroly jejího pobytu,“ sdělil v pátek soudce Novinkám.

„Jméno si nechala změnit relativně nedávno,” dodal soudce. Soud se nyní dozví, pokud by byl vydán nový cestovní doklad, což by podle Krajdla případně mohlo signalizovat úmysly Nové někam odjet. Odsouzená se totiž nemusí ze zákona hlásit úřadům a nabízela se tak obava, že by chtěla někam zmizet.

Nová bydlí podle médií ve Vrchlabí, kam se přestěhovala z domovské Jilemnice,  která je nedaleko. Nedávno porodila, stále ale není zřejmé, jak přesně k početí došlo. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve čtvrtek sdělila, že odložila vyšetřování dozorců vězeňské služby, protože na základě genetické analýzy DNA dítěte se ukázalo, že otcem není žádný z dozorců královéhradecké vazební věznice, kde mělo k početí dojít. Otce ale inspekce neupřesnila.

Vražedkyni podle informací TV Nova oplodnil jeden z vězňů, který pracuje za mřížemi jako kuchař a roznáší jídlo. Případ bude mít na stole ještě policie v Hradci Králové. „Čekáme na převzetí spisového materiálu, pak jej kriminalisté musí nastudovat. Zatím je předčasné spekulovat, jakým směrem se bude vyšetřování ubírat,“ sdělila Novinkám mluvčí policie Ivana Ježková. Zatím tedy není zřejmé, jaký případně trestný čin může policie vůči vězni prověřovat.

Soulož ve věznici mluvčí vězeňské služby (VS) Petra Kučerová vylučuje. „Dochází ke kontaktům mezi vazebně stíhanými muži a ženami, třeba u lékaře, ale vždy pod dohledem pracovníka věznice,“ tvrdí Kučerová.

Vynalézavost vězňů v předávání předmětů je naopak bezbřehá, nejčastěji tzv. koňováním, starým jako samo vězeňství. „Sperma předávané třeba v propisce jsme už zaznamenali,“ přiblížila Kučerová s tím, že o zákonné možnosti opustit věznici kvůli těhotenství vězeňkyně většinou dobře vědí. „Jejich tendence otěhotnět vnímáme,“ podotkla mluvčí.

Otěhotnět za mřížemi není složité. „Stačí dvoumililitrová injekční stříkačka, pomocí které si během ovulace žena vstříkne sperma do pochvy. Lehne si na zadek podložený polštářem a vydrží tak půl hodiny. Pravděpodobnost početí je takto značná,“ popisuje gynekolog Pavel Trpák.

TĚHOTNOU VRAŽEDKYNI VIDĚLI VE VRCHLABÍ
Policie stále neví, jak ve vězení počala

Krajský soud v Hradci Králové původně uložil Nové a jejímu manželovi Jaroslavovi (30) loni v říjnu doživotí za chladnokrevně provedenou vraždu sběratele mincí a přípravu či pokusy dalších čtyř vražd. Osmiletý trest dostal jejich kumpán Martin Herzán (43). Vrchní soud v Praze letos v odvolacím řízení tresty kromě Herzánova zmírnil – Janáka poslal za mříže na 28 let a jeho manželku na 30.

Na svobodě je Nová od letošního června, otěhotněla zhruba na přelomu roku. Podle vyšetřovatelů se tak stalo ještě ve vazební věznici v Hradci Králové. Přesídlila pak do Jilemnice a lidé ji potom začali vídat ve Vrchlabí. Přítomnost ženy odsouzené za vraždu, při níž střelila oběť zezadu do hlavy, obyvatele pobouřila.

Trest bude mít žena přerušený pravděpodobně do září příštího roku. „Jakmile porodí, bude rok na svobodě zcela mimo kompetenci vězeňské služby. Potom by měla nastoupit zpět do vězení,“ řekla již dříve mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Reklama

Výběr článků

Načítám