Hlavní obsah

Otcem dítěte vražedkyně Janákové je vězeň, ukázala DNA

– Hradec Králové • Aktualizováno
Novinky, ok, kub

Vražedkyně Petra Janáková počala dítě s jedním z vězňů z Hradce Králové. Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) proto ukončila vyšetřování. Informovala o tom ve středu televize Nova s tím, že se nepotvrdilo, že by ji znásilnil některý z dozorců.

Rozhovor s vražedkyníVideo: Prima FTV

 
Článek

Televize Nova se odkazuje na dva zdroje, které tvrdí, že otcem dítěte je vězeň z vazební věznice. Prokázat to měly testy DNA. Muž tam údajně vařil a roznášel jídlo. Vražedkyně přitom obvinila ze znásilnění tři dozorce, a proto případ vyšetřovala inspekce.

GIBS informace o ukončeném vyšetřování odmítla komentovat, podle její mluvčí Ivany Nguyenové se nebude nyní k případu vyjadřovat. Inspekce informace poskytne ve čtvrtek v tiskové zprávě, sdělila mluvčí Novinkám.

Janáková porodila na konci srpna. Porodnici následně opustila, protože ji tam navštívili policisté, aby jí oznámili, že provedli testy DNA.

Krajský soud v Hradci Králové původně uložil Janákové a jejímu manželovi Jaroslavovi (30) loni v říjnu doživotí za chladnokrevně provedenou vraždu sběratele mincí a přípravu či pokusy dalších čtyř vražd. Osmiletý trest dostal jejich kumpán Martin Herzán (43). Vrchní soud v Praze letos v odvolacím řízení tresty kromě Herzánova zmírnil - Janáka poslal za mříže na 28 let a jeho manželku na 30.

Žije ve Vrchlabí

Od letošního června je ale Janáková na svobodě, zhruba na přelomu roku totiž otěhotněla. Podle vyšetřovatelů se tak stalo ještě ve vazební věznici v Hradci Králové. Přesídlila pak do Jilemnice a nyní ji lidé viděli ve Vrchlabí. Přítomnost ženy odsouzené za vraždu, při níž střelila oběť zezadu do hlavy, obyvatele pobouřila.

Krajský soud v Ostravě musel Janákovou podle zákona v její situaci z opavské věznice propustit, žena se ani nemusí hlásit probačním úředníkům. Janáková strávila ve vězení včetně vazby zatím dva roky.

Trest bude mít žena přerušený pravděpodobně do září příštího roku. „Jakmile porodí, bude rok na svobodě zcela mimo kompetenci vězeňské služby. Potom by měla nastoupit zpět do vězení,“ řekla již dříve mluvčí vězeňské služby Petra Kučerová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám