Hlavní obsah

Vražda mladíka na Hodonínsku zůstala bez trestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Pověšený za ruce na jeřáb, pálený rozžhavenou tyčí a nakonec udušený igelitovým pytlem přetaženým přes hlavu. Tak podle obžaloby odešel ze světa 22letý mladík, kvůli jehož smrti posadil státní zástupce na lavici obžalovaných Krajského soudu v Brně jeho známého Františka Maturu a Miroslava Maňáka. Soud ale muže obžaloby z vraždy zprostil. Maňák dostal trest pouze za to, že neznámému pachateli pomohl zbavit se těla.

Soud v kauze vraždy mladíka na HodonínskuVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

K činu došlo podle obžaloby už před šesti lety na Hodonínsku. Policisty na stopu dvojice přivedly odposlechy z jiného případu, v němž Matura s Maňákem rovněž figurovali. Prvně jmenovaný – známý jako „Chemik“ – ve svém domě v Kyjově totiž ve velkém vyráběl drogy.

Při zásahu policisté našli v domě stovky kilogramů chemikálií, výbušninu trinitrotoluen, dělostřelecký granát a také upravenou střelnou zbraň. Matura v tomto případu už dostal 11 let, Maňák odešel od soudu s devítiletým trestem.

Chemik podle obžaloby vařil pervitin, doma měl bojový plyn i výbušninu

Krimi

Zatímco drogový delikt byl podle předchozích verdiktů justice nepochybně prokázán, vraždu mladíka se podle předsedkyně senátu Dity Řepkové naopak prokázat nepodařilo.

„Všechno stojí a padá s výpovědí obžalovaného Maňáka. Je ale osobou, jejíž věrohodnost je tak nízká, že na základě jeho výpovědi nelze odsoudit jiného člověka za takto závažný trestný čin. Kromě jeho výpovědi je zde absence jakýchkoli dalších důkazů, jasno do věci nevnesly ani odposlechy,“ prohlásila Řepková.

Účast na vraždě oba muži celou dobu popírali. „Nic jsem nespáchal a spáchat ani nehodlal,“ řekl Matura. Maňák přiznal jen to, že pomáhal uklidit tělo. Mladíka prý vzal k Maturovi, aby si od něj mohl koupit drogy. „Já si šel zakouřit, když jsem za čtvrt hodinu přišel, tak on už byl zabalený do modré plachty,“ vypověděl Maňák.

Právě on také policisty dovedl k místu, kde byla oběť zakopána, což mu vysloužilo zvýšení původně devítiletého trestu za drogy na celkových 12 let. Soud jej totiž potrestal za nadržování, tedy za pomoc při zametání stop po činu.

Známého měli pálit, věšet na jeřáb a udusit, teď jim hrozí doživotí

Krimi

„Pomohl neznámému pachateli odnést tělo mrtvého mladíka a pomohl mu ho zakopat v lese. Oběť nezemřela přirozeným způsobem, ale násilným jednáním,“ zdůraznila soudkyně.

Státní zástupce před soudem marně dokazoval, že dvojice měla motiv, že mladíka chtěli potrestat za krádež drog a peněz. Za vraždu provedenou obzvlášť surovým způsobem dvojici hrozilo 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám