Hlavní obsah

Známého měli pálit, věšet na jeřáb a udusit, teď jim hrozí doživotí

Brno

Pověšený za ruce na jeřáb, pálený rozžhavenou tyčí, a nakonec udušený igelitovým pytlem přetaženým přes hlavu. Tak podle obžaloby odešel ze světa dvaadvacetiletý mladík, z jehož smrti se před brněnským krajským soudem zpovídají jeho známí František Matura a Miroslav Maňák. Za brutální vraždu jim hrozí až doživotní trest.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Muži obžalovaní ze smrti mladíka

Článek

K činu došlo podle obžaloby už před šesti lety na Hodonínsku. Dvojice dle státního zástupce tělo po činu odvezla do lesů na Kroměřížsku, kde nebožtíka zakopala. Na stopu činy přitom detektivy přivedly odposlechy z jiného případu, v němž figurovali také Matura s Maňákem.

Prvně jmenovaný, známý jako „Chemik“, totiž ve svém domě v Kyjově ve velkém vyráběl drogy. Při zásahu policisté našli v domě stovky kilogramů chemikálií, výbušninu trinitrotoluen, dělostřelecký granát a také upravenou střelnou zbraň. Matura v tomto případě už dostal 11 let, Maňák odešel od soudu s devítiletým trestem.

Chemik podle obžaloby vařil pervitin, doma měl bojový plyn i výbušninu

Krimi

Účast na vraždě oba muži popírají. „Nic jsem nespáchal a spáchat ani nehodlal,“ řekl Matura. Maňák přiznal jen to, že pomáhal uklidit tělo. Mladíka prý vzal k Maturovi, aby si od něj mohl koupit drogy. „Já si šel zakouřit, když jsem za čtvrt hodinu přišel, tak on už byl zabalený do modré plachty,“ vypověděl Maňák.

U soudu vypovídala i Maňákova bývalá přítelkyně, které se prý svěřil se svou vinou. „Prý ho někam vylákali, pak ho s Maturou omámili a něco mu strčili na hlavu. Když se vrátili, zkontrolovali, jestli dýchá a pak už řešili, jak se ho zbavit. Sanitku mu nevolali. Prý ho naložili do auta a odvezli někam do lesa. Já jsem tomu ani nejdřív nechtěla věřit,“ vypověděla mladá žena, která zavražděného mladíka znala od školky.

Za umučení bezdomovce dostala dvojice mladistvých sedm a půl roku

Krimi

Senát v čele s Ditou Řepkovou vyslechl i muže, u nějž oběť bydlela. „Přišel za mnou s tím, že pojede za Maňákem, že s ním má něco domluveného. Já mu řekl, ať jede. A to bylo naposledy, co jsem ho viděl. Když se nevrátil, volal jsem Maňákovi, ale ten mi řekl jen to, že tam byl. Sháněl jsem ho i další dny, sháněl jsem ho i u Matury. Říkal jsem si, že jeden nebo druhý musí vědět o tom, co se stalo. V průběhu let se po Kyjově vykládalo, kde ho snad našli, ale to byly jen blbosti,“ prohlásil svědek.

Soud bude v rozplétání případu pokračovat výslechy dalších svědků.

Reklama

Výběr článků

Načítám