Hlavní obsah

Zmizení krokodýla v Ostravě nahlásil majitel po dvou dnech

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Na nohou je od pondělka ostravská čtvrť Hrabůvka i okolní lokality poté, co policie zveřejnila informaci, že ze zahrady zdejšího chovatele utekl v sobotu krokodýl čelnatý. V Ostravě přitom chov krokodýla není hlášen. Zmizení zvířete oznámil v pondělí, tedy po dvou dnech od jeho útěku. Policie také oznámila, že krokodýl je pět let starý.

Foto: Wikipedia, Policie ČR

Krokodýl čelnatý. Ilustrační foto

Článek

Policie vydala v pondělí hned po oznámení chovatele upozornění pro veřejnost ohledně výskytu nebezpečného zvířete.

„Ostravští policisté přijali oznámení o útěku krokodýla ze zahrady chovatele v ulici Závodní. Jedná se o mládě zhruba metr dlouhé, které může být nebezpečné,“ informovala v pondělí mluvčí policie Eva Michalíková. Policisté podle ní pročesávají terén a zároveň varovali obyvatele, kteří bydlí v blízkosti.

V úterý policie uvedla, že krokodýl je pět let starý, jde tedy o mladý kus. Krokodýli se dožívají kolem 80 let.

V Ostravě utekl krokodýl. Je hladový

Krimi

Do akce je zapojeno několik desítek policistů a strážníků. „Zvíře je mrštné a je schopné ulovit menší psy či kočky. Vzhledem k tomu, že je už dva dny bez potravy, může být pro veřejnost nebezpečné. Dle konzultace s odborníkem by mohl krokodýl začít vyhledávat vodní toky, případně se uschovat v listnatém terénu, kde je stín,“ dodala mluvčí.

Zmizení zvířete oznámil chovatel, podle kterého krokodýl utekl už v sobotu v odpoledních hodinách. Na to, proč jeho zmizení ohlásil až po dvou dnech a zda po krokodýlovi během víkendu pátral na vlastní pěst, policie zatím nezná přesnou odpověď. „Rozhodně se o to budeme zajímat, bude to předmětem šetření,“ dodala mluvčí.

Krokodýl, který zaskočil hasiče v domku na Šumpersku, tam nejspíš bude bydlet dál

Domácí

Policie v úterý uvedla, že na chov zvířete vydala povolení olomoucká krajská veterinární správa. Zvíře přitom uteklo v Ostravě, kde žádné takové povolení vydáno nebylo. Je však očipované a registrované. „Důvod, proč nový majitel však v Ostravě o registru neučinil oznámení, nyní bude předmětem dalšího šetření,” uvedla policie.

Krajská veterinární správa se nyní o případ bude podrobněji zajímat. O případné sankci rozhodne příslušná radnice.

„Majitel měl krokodýla čelnatého zakoupit před 4 lety od chovatele z Olomouckého kraje. Stáří zvířete je 5 let,” řekla v úterý Michalíková.

Do ZOO ve Dvoře Králové připutoval tajemný krokodýl ze Španělska

Domácí

Krokodýl čelnatý či krokodýl pralesní (Osteolaemus tetraspis) je jedním ze tří žijících zástupců krokodýlů žijících ve volné přírodě v Africe. Obývá převážně tropické oblasti západní a střední Afriky od Senegalu až po Angolu, kde žije ve vodních tocích a jezerech.

Jedná se o druh poměrně často chovaný v zoologických zahradách i soukromých teráriích. Oblíbený je hlavně díky svým menším rozměrům.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám