Hlavní obsah

V Ostravě padl trest za nezákonné udělení licencí pro solární elektrárny

Právo, Denisa Doležalová

V kauze solárních elektráren bratrů Alexandra a Zdeňka Zemkových padl další rozsudek. Ostravský krajský soud v úterý dopoledne uznal vinným exředitele odboru licencí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) Jaroslava Chalupu ze zneužití pravomoci úřední osoby.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Jaroslav Chalupa po rozsudku soudu uvedl, že se s právníkem nyní dohodnou, jak budou postupovat dál.

Článek

Uložil mu podmíněný trest ve výši jednoho a půl roku. Zkušební doba byla stanovena také na jeden a půl roku. Zároveň po dobu dvou let nesmí Chalupa působit ve funkci jako úřední osoba, v níž by rozhodoval ve správním řízení. Dosud byl postaven mimo službu. Hrozil mu nepodmíněný trest až na pět let.

„S právníkem se rozhodneme o posouzení celé situace a jak to bude dál,“ reagoval po rozhodnutí soudu Jaroslav Chalupa, který zvažuje možné odvolání proti rozsudku. Před soudem již dříve uvedl, že se v případu cítí nevinný a že postupoval transparentně. Svá rozhodnutí udělit licence pro dvě nedostavěné elektrárny bratrů Zemkových zdůvodňoval tím, že se opíral o revizní zprávy. Proto požadoval zproštění obžaloby.

Odsouzení bratři Zemkovi podali ústavní stížnosti v kauze solárních elektráren

Krimi

„Rozhodnutí v této fázi považuji za celkem spravedlivé. Ponechal jsem si ale lhůtu na vyjádření. Ještě zvážíme, zda podáme proti rozsudku odvolání,“ reagoval státní zástupce Ondřej Frgal.

Podle soudu Chalupa postupoval nesprávně. Nezabýval se všemi důkazy, které měl k dispozici. Rozhodoval jednostranně a podle nepravdivých revizních zpráv. Přes dva roky měli bratři Zemkové prodávat vyrobenou elektřinu za zvýhodněných podmínek ze svých solárních elektráren Saša-Sun a Zdeněk-Sun. Podle soudu tak Chalupa způsobil státu škodu přes 310 milionů korun.

Elektrárna odsouzených solárníků přišla definitivně o licenci

Domácí

V tomto případu již byla souzena bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Soud ji odsoudil na 8,5 roku, později ji ale obžaloby zprostil. Majitelé elektráren, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkové od Vrchního soudu v Olomouci odešli se shodným trestem ve výši šest let a devět měsíců. Se svým dovoláním neuspěli.

Nejvyšší soud potvrdil také tresty pro další odsouzené: revizního technika Vladimíra Čimperu, který dostal čtyři roky nepodmíněně, technik Karel Šupina dostal 5,5 roku, jeho kolegové Jan Hudeček a Jaroslav Krym dostali od vrchního soudu tresty sedmileté, nejvyšší instance rozhodnutí potvrdila. Všech šest odsouzených podalo ústavní stížnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám