Hlavní obsah

Elektrárna odsouzených solárníků přišla definitivně o licenci

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Sluneční elektrárny společnosti Saša-Sun a Zdeněk-Sun jsou definitivně bez licence na výrobu elektřiny. Potvrdil to Ústavní soud (ÚS), když odmítl stížnosti obou společností. Do verdiktu ústavních soudců mohly elektrárny fungovat díky odkladnému účinku, nyní ale soudci konstatovali, že odejmutí licence bylo v pořádku. Udělení nové licence je nyní na Energetickém regulačním úřadu (ERÚ).

Foto: Petr Kozelka, Právo

Bratři Zemkovi na archivním snímku

Článek

Elektrárny získaly podvodně licenci na poslední chvíli v prosinci 2010, a měly tak nárok na velmi výhodné výkupní ceny. Pokud by povolení dostaly až v roce 2011, měly by nárok na méně než poloviční výkupní cenu. Proto majitelé, bratři Alexandr a Zdeněk Zemkovi, předložili zfalšované dokumenty, za což je justice potrestala trestem šesti let a devět měsíců. V procesu s nimi byla mezi obžalovanými i bývalá předsedkyně ERÚ Alena Vitásková, kterou Vrchní soud v Olomouci obžaloby zprostil.

Platnost licence elektrárnám napadl žalobou ve veřejném zájmu nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a správní soudy mu daly za pravdu. Právě proti tomu se podnikatelé bránili s tvrzením, že přece jednali v dobré víře a justice by je přece neměla trestat odejmutím licence.

Takové argumentaci ale senát ÚS se soudcem zpravodajem Jiřím Zemánkem, který měl na stole stížnost společnosti Saša-Sun, odmítl přisvědčit.

„Už skutečnost, že ve správním řízení předložila zfalšovanou revizní zprávu, vyvrací její dobrou víru. Nezákonnost rozhodnutí o licenci přijatého za takových okolností pak musí jít plně k tíži stěžovatele, neboť ji způsobil především vlastním protiprávním jednáním. Za takového stavu stěžovateli nesvědčila ani dobrá víra, ani důvěra v zákonnost a neměnnost rozhodnutí o licenci,“ konstatoval ÚS.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám