Hlavní obsah

V lese na Liberecku byly nalezeny zdravotní karty sportovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HRÁDEK NAD NISOU

Policisté v Hrádku nad Nisou řeší případ porušení zákona na ochranu osobních údajů. Jeden z místních občanů totiž objevil v místním lese několik krabic se zdravotní dokumentací převážně pražských špičkových sportovců. Informovala o tom TV Nova.

Foto: archiv Divadlo Parnas

Protagonisté komedie Pan Kaplan má stále třídu rád.

Článek

V krabicích bylo podle televize Nova více než 500 zdravotních karet. Mezi nimi se objevila i známá jména, například bývalý fotbalový reprezentant a trenér Jozef Chovanec, kapitán extraligových hokejistů Sparty Praha Martin Chabada, nebo tenistka Denisa Chládková.

"Jsem z toho v šoku," řekl Chovanec. Právnička Dagmar Roupachová uvedla, že se jednoznačně jedná o trestný čin neoprávněného nakládání s osobními údaji. Zdravotní karty obsahují informace, které podléhají lékařskému tajemství. Jsou tam podrobnosti o zraněních a operacích, které sportovci v minulosti prodělali, ale také jejich rodná čísla, uvedla Nova.

Nálezce dokumentace Jiří Hyan si nejprve myslel, že našel sběr, kterého se někdo zbavil. Jakmile zjistil, že jsou to zdravotní karty, zavolal policii. Nikdo netuší, jak se karty do Hrádku nad Nisou dostaly. Je možné, že se jich mohli zbavit zloději, kteří zametali stopy z auta odcizeného sportovnímu lékaři, konstatovala televize.

Nálezem karet by se měl podle televize zabývat i Úřad na ochranu osobních údajů. Jeho představitelé se zatím k případu odmítají vyjádřit.

U tohoto článku jsme použili jako ilustrační fotografii, na které je zobrazen doktor Ladislav Fildán z Brna. Ten však s uvedenou kauzou ztracené dokumentace nemá nic společného, a proto se mu tímto redakce Novinky.cz omlouvá.

Reklama

Výběr článků

Načítám