Hlavní obsah

V kamionu v Náchodě našli pět migrantů, tři měli koronavirus

– Náchod
Právo,

Pět cizinců, z toho dva Afghánci a tři Pákistánci, se pokoušelo nelegálně dostat na Západ. Bez cestovních dokladů, schovaní v rumunském kamionu, co přivážel do Česka zboží z Turecka, je objevili celníci, kteří na pomoc přivolali také policii.

V kamionu našli pět migrantůVideo: Policie ČR

 
Článek

„Zboží bylo přepravováno z jihozápadu Turecka přes Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko, Slovensko do České republiky a bylo určeno pro tuzemského příjemce se sídlem v Novém Městě nad Metují,“ řekla mluvčí celníků Jitka Fajstavrová a doplnila, že nákladový prostor kamionu byl zajištěn jistícím lankem s celní závěrou.

Chceme na západ, řekli cizinci jdoucí po silnici na Karvinsku

Krimi

„Ale celníci zjistili, že je lanko na boku vozidla porušené. Kromě zboží uvedeného v předloženém tranzitním celním prohlášení se v nákladovém prostoru návěsu nacházelo pět osob cizí státní příslušnosti,“ dodala Fajstavrová.

Ihned po jejich zadržení obdrželo všech pět mužů od policistů roušku a byli podrobeni testu na koronavirus. U třech byl test pozitivní. Jelikož policisté se ihned od počátku chránili a k běžencům přistupovali obezřetně, nemuseli do karantény, ale musela být vydezinfikována vozidla, celá služebna včetně cel,“ přidala další informace mluvčí policie Iva Kormošová.

Zpod kamionu u Jihlavy vypadli migranti, jeli prý z Maroka

Krimi

Poté, co cizincům policisté sejmuli otisky, ukázalo se, že již žádali o azyl v Rumunsku. Ale chtěli se dostat do západní Evropy.

„Řidič mohl pokračovat v cestě, protože nebylo potvrzeno, že by měl s převaděčstvím něco společného. Se dvěma cizinci je vedeno předávací řízení do Rumunska. Ostatní tři, jelikož nejsou ještě plnoletí, byli na základě předběžného rozhodnutí soudu umístěni do diagnostického zařízení,“ dodala Kormošová.

Reklama

Výběr článků

Načítám