Hlavní obsah

Už druhý Čech dostal 20 let vězení za to, že bojoval na Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň
Aktualizováno

Za to že válčil v roce 2015 na východě Ukrajiny po boku ruských separatistů, dostal ve středu 27letý Lukáš Nováček z Karlovarska u Krajského soudu v Plzni trest 20 let ve věznici se zvýšenou ostrahou. Odsouzen byl za za teroristický útok a za účast v organizované zločinecké skupině. Rozsudek není pravomocný, Nováček se na místě odvolal, celou dobu tvrdí, že se bojů neúčastnil.

Lukáš Nováček u souduVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

„Soud pro provedeném dokazování dospěl k závěru, že obhajobu je nutno hodnotit jako nevěrohodnou a až absurdní,“ uvedl předseda senátu.

Sám Nováček totiž několika dalším lidem, kteří u soudu vypovídali, sdělil, že se do bojových akcí na Ukrajině zapojil. Svědci se podle soudu navzájem neznali. Nováček se hájil tím, že šlo o vychloubání.

Z lékařské zprávy také vyplývá, že důvodem, proč muž nastoupil do psychiatrické léčby, bylo, že bojoval na Ukrajině a že trpí psychickými problémy. „Je to další důkaz o tom, že na Ukrajině bojoval. Nevidíme důvod, proč by se takto vychloubal psychiatričce, kterou sám vyhledal,“ uvedl předseda.

Na Ukrajině se mi vysmáli, ať jdu škrábat brambory, hájil se Čech obžalovaný z terorismu

Krimi

Součástí důkazního materiálu jsou také fotky a videa zajištěná v jeho mobilním telefonu, kde pózuje v uniformě povstalců se zbraněmi těžkého kalibru za zády. Na jednom z videí natočeném v demilitarizovaném pásmu v blízkosti bývalého letiště v Doněcku svoji přítomnost lámanou ruštinou obhajuje. Tvrdí, že chtěl bojovat proti ukrajinským „fašistům“. Prý se styděl, když viděl, co dělají Ukrajinci civilistům.

Foto: Jiří Šolc, Právo

Muže v Plzni soudí za terorismus kvůli válčení po boku separatistů na Ukrajině

Nováček podle spisu odjel v červenci 2015 do Donbaské oblasti, kde se aktivně zapojil do činnosti protivládních skupin, které bojovými akcemi usilují o odtržení od Ukrajiny a vytvoření samostatného státu, takzvané Doněcké lidové republiky.

Čech bojoval na Ukrajině, doma dostal 20 let za terorismus

Krimi

Mladík při předchozích jednáních uvedl, že se bojů neúčastnil, ale pouze pracoval v kuchyni. „Jel jsem tam za dívkou jménem Nataša, se kterou jsem se seznámil na sociální síti. Začali mě tam přesvědčovat, ať se přidám do armády Novorusije. Já jsem tam nechtěl umřít, tak jsme se domluvili, že budu jen civilním zaměstnancem, různě vypomáhat v kuchyni a tak. Při zápisu jsem odevzdal pas,“ líčil.

V úterý poslal pražský soud recidivistu Jiřího Urbánka (48) také na 20 let do vězení za teroristický útok, účast na teroristické skupině a další činy. Urbánek, který před lety odjel z ČR do Donbasu bojovat v armádě tzv. Doněcké lidové republiky, byl stíhán jako uprchlý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám