Hlavní obsah

Na Ukrajině se mi vysmáli, ať jdu škrábat brambory, hájil se Čech obžalovaný z terorismu

Právo, Jiří Šolc, Patrik Biskup
Plzeň

Krajský soud v Plzni začal ve čtvrtek projednávat případ Lukáše Nováčka (27), který podle obžaloby několik měsíců válčil na východě Ukrajiny po boku ruských separatistů. Mladý muž z Karlovarska měl spáchat zločin teroristického útoku, u něhož je trestní sazba 12 až 20 let. Mladý muž u soudu tvrdil, že se bojů nezúčastnil.

Mladíka v Plzni soudí za terorismus kvůli válčení po boku separatistů na UkrajiněVideo: Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Obžalovaný podle spisu odjel v červenci 2015 do Donbaské oblasti, kde se aktivně zapojil do činnosti protivládních skupin, které bojovými akcemi usilují o odtržení od Ukrajiny a vytvoření samostatného státu, takzvané Doněcké lidové republiky.

Mladík měl odjet do oblasti Donbasu záměrně, aby se mohl aktivně zapojit v řadách separatistických skupin do bojových akcí proti vládním vojskům s cílem odtrhnout toto území od zbytku Ukrajiny.

Bojoval za Doněckou lidovou republiku, v Ústí dostal 15 let

Krimi

Obžalovaný u soudu uvedl, že se bojů neúčastnil, ale pouze pracoval v kuchyni. „Jel jsem tam za dívkou jménem Nataša, se kterou jsem se seznámil na sociální síti. Chtěl jsem, aby byla moje přítelkyně. Ta na mě na místě čekala s jedním Slovákem. Začali mě tam přesvědčovat, ať se přidám do armády Novorusije. Já jsem tam nechtěl umřít, tak jsme se domluvili, že budu jen civilním zaměstnancem, různě vypomáhat v kuchyni a tak. Při zápisu jsem odevzdal pas.“

Podle Nováčka mu Nataša řekla, že je armáda běžným zaměstnavatelem v regionu. „Měl to být pro nás nový začátek. Na místě jsem se jednou zúčastnil výcviku, protože prý každý musí umět se zbraní. Tam se mi vysmáli, ať jdu raději škrábat brambory,“ uvedl Nováček.

Za pomoc separatistům na Ukrajině dostal Bělorus u pražského soudu 4,5 roku

Krimi

Podle něj na místě pak dva až tři měsíce pracoval jako pomocná síla, ale nedostával výplatu, zamířil proto do kasáren v Luhansku. „Tam mě šikanovali starší vojáci a jednou v noci byl i pod dělostřeleckou palbou. Viděl jsem roztrhaná těla, potom jsem se rozhodl, že chci pryč, že tady nechci umřít,“ vypověděl mladík.

Fotky se zbraněmi

Přes svého známého na místě se následně pokoušel dostat z místa pryč. Jenže u sebe neměl pas a v kasárnách mu ho nechtěli vydat. Zkoušel uplatit jistého muže, aby mu sehnal pas, to se ale i přes dva úplatky nepodařilo.

„Pak mi ten samý známý řekl, že sehnal Čečence, kteří mě za úplatek dostanou na autobus do Moskvy. To se podařilo, tam jsem se dostal na Českou ambasádu, kde jsem si zařídil pas a dostal se domů,“ uvedl obžalovaný.

Součástí důkazního materiálu jsou také fotky a videa zajištěné v jeho mobilním telefonu, kde pózuje v uniformě povstalců se zbraněmi těžkého kalibru za zády. Na jednom z videí natočeném v demilitarizovaném pásmu v blízkosti bývalého letiště v Doněcku svoji přítomnost lámanou ruštinou obhajuje. Tvrdí, že chtěl bojovat proti ukrajinským „fašistům“. Prý se styděl, když viděl, co dělají Ukrajinci civilistům. Podle Nováčka mu uniformu a zbraně, se kterými je zachycen na fotkách a videích, vždy půjčil známý.

V jeho telefonu se ale také našly záběry z bojiště. „Půjčil jsem známému telefon, kterým si chtěl něco natočit, pak si to chtěl přehrát do notebooku,“ hájil se obžalovaný.

Nakonec musel mladík vyhledat odbornou pomoc kvůli psychickým problémům, kterými trpěl. Podle soudce ale v lékařské zprávě stojí, že obžalovaný uvedl, že byl zraněn a léčil se v polní nemocnici. K tomu obžalovaný uvedl, že neví, proč to ve zprávě stojí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám