Hlavní obsah

Čech bojoval na Ukrajině, doma dostal 20 let za terorismus

Novinky, bad
Praha

Pražský recidivista Jiří Urbánek (48), zvaný též Begemot, dostal v úterý od pražského městského soudu dvacetiletý trest vězení za teroristický útok, účast na teroristické skupině a další činy. Urbánek, který před lety odjel z ČR do Donbasu bojovat v armádě tzv. Doněcké lidové republiky, je stíhán jako uprchlý. Rozsudek není pravomocný.

Foto: Alexander Ermochenko, Reuters

Separatista na Donbasu (Ilustrační foto)

Článek

Urbánek podle nepravomocného verdiktu odcestoval počátkem roku 2015 přes Kypr na východ Ukrajiny, kde se nechal vyzbrojit a vystrojit proruskými separatisty. Poté se podílel na plnění různých úkolů jako strážní služba či vykopávání zákopů.

Posléze se však účastnil se zbraní v ruce akcí vojenských jednotek tzv. Doněcké lidové republiky (DLR), nejméně do roku 2018.

Urbánek se zmíněnými aktivitami nijak netajil. Podle soudu o tom svědčí především jeho facebookový profil s příspěvky, ve kterých jasně hovoří o tom, že bojoval na straně proruských separatistů, stejně jako jeho fotografie v uniformě armády DLR z bojových pozic.

Za teroristický útok na Ukrajině dostal Bělorus žijící v Praze 21 let

Krimi

„Je zjevné, že sympatizoval s proruskými separatisty, kteří se vymezovali proti Ukrajincům,“ uvedla soudkyně Hana Krestýnová. Podle ní si byl Urbánek protiprávnosti svého jednání dobře vědom.

Obžalovaný se sám hlásil k tomu, že se pohybuje v přední linii, podle žalobce není pochyb o tom, že se účastnil útoků separatistických jednotek na ukrajinské vládní síly. „Účastnil se útoků ohrožujících život člověka. Soud nemusí mít důkaz, že sám na někoho střílel, ale už jen zapojení se do těchto útoků z něj pachatele trestného činu dělá,“ podotkla soudkyně.

Kromě Urbánkových příspěvků soudu jako důkaz posloužily i výpovědi svědků, resp. jejich podání vysvětlení na policii. Jeden z nich uvedl, že se s Urbánkem na Ukrajině setkal.

Soud zmírnil českému vojákovi podmínku za účast v konfliktu na Ukrajině

Krimi

Podle svědka byly Urbánkovy motivy především finanční. „Bylo vidět, že je na prachy a je tam pro peníze. Mluvil o tom, že až skončí, bude podnikat,“ uvedl na policii. „To, že jsou to násilníci a zloději, mi vlastně řekli, vůbec se tím netajili,“ doplnil.

Tomu, že se Urbánkův život točí zejména kolem financí, odpovídala i výpověď jeho matky, podle které si její syn už v ČR půjčoval peníze, které nevracel.

„Stěhoval se po Čechách, čas od času se ozval, že potřebuje peníze,“ uvedla na policii žena. Ani když její syn odjel na Ukrajinu, kde podle svědka pobíral plat 15 tisíc rublů (něco přes čtyři tisíce korun), žízeň po penězích neutuchala. Matka mu je posílala nejprve jednou za dva tři měsíce, posléze i každý měsíc. „Dost si vymýšlí, to má od dětství,“ svěřila se žena. „Dělá mi problémy celý život,“ dodala.

Urbánek byl v České republice celkem třináctkrát souzen, zejména za majetkovou trestnou činnost, vykrádání aut a podobně. Urbánkův obhájce ex offo si na případné odvolání ponechal lhůtu.

Reklama

Výběr článků

Načítám