Hlavní obsah

Úředník svévolně rozhodoval, kdo bude soudním znalcem

Právo, Patrik Biskup

Umožnil, že se soudním znalcem stal člověk bez potřebné odbornosti, anebo naopak fungujícím znalcům bezdůvodně pozastavil činnost či jim oprávnění rovnou zrušil. Tak měl podle ministerstva spravedlnosti několik let nezákonně postupovat Jiří Ř. (68), který byl pověřený vedením agendy znalců a tlumočníků u Krajského soudu v Českých Budějovicích.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jak Právo zjistilo, na dotyčného úředníka podala trestní oznámení přímo ministryně Marie Benešová (za ANO) a případ už vyšetřují detektivové z protimafiánského útvaru.

„Bez komentáře,“ uvedl na dotaz Práva mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Podle jiného zdroje už policisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby podle přísnějšího paragrafu, kdy pachateli hrozí až deset let vězení, pokud činem způsobí vážnou poruchu v činnosti soudu.

Pryč ze seznamu

Z obsahu trestního oznámení, se kterým se Právo seznámilo, vyplývá, že v období od roku 2013 podezřelý úředník v desítkách případů zpracoval a předložil předsedovi soudu k podpisu rozhodnutí o jmenování znalce, ačkoliv věděl, že žadatelé nesplňují podmínky v požadovaných znaleckých oborech.

V druhém extrému zase u některých stávajících znalců bezdůvodně rozhodl o pozastavení jejich činnosti, nebo je dokonce vyškrtl z oficiálního seznamu a tím jim zrušil funkci.

Žalobce poslal k soudu podvod za 2,5 miliardy korun

Krimi

Neřešil prý ani stížnosti na znalce, u kterých existovalo podezření, že jednají v rozporu se zákonem. U těchto případů, kterých podle informací Práva mělo být kolem deseti, nepodal předsedovi soudu návrh na zahájení řízení o přestupku, přestože věděl, že tím může zmařit například uplatnění nároku na náhradu škody člověku, vůči kterému se znalec nezákonného jednání dopustil.

„Neměl jsem důvod mu nevěřit. Dlouhá léta jezdil na různá školení, proto jsem předpokládal, že zná perfektně metodiku, kterou v této oblasti ministerstvo spravedlnosti vydalo. Nepodezíral jsem ho z žádných nepravostí, nebyl k tomu důvod,“ řekl Právu dnes již bývalý šéf českobudějovického krajského soudu Milan Tripes.

Šest let natvrdo za konopí na zahradě platí, potvrdil Ústavní soud

Krimi

Nepříjemnou novinu se dozvěděl loni na podzim. „Jako tehdejšího předsedu soudu mě ministerstvo spravedlnosti seznámilo s tím, že se dotyčný úředník choval nestandardně z hlediska toho, jakým způsobem mi předkládal návrhy na jmenování znalců,“ pokračoval Tripes.

Odchází za pár dní

Jak dodal, v té době už také začalo ministerstvo odebírat neoprávněně získaná znalecká oprávnění. „Z mé strany tak už nebylo zapotřebí provádět nápravu. S úředníkem jsem jen řešil, kdy ukončí pracovní poměr. Za této situace jsem považoval nevhodné, aby tady dál zůstal. Já jsem se ale pak na konci loňského roku ze zdravotních důvodů vzdal funkce a můj nástupce se s ním dohodl na odchodu dohodou teď v dubnu, k poslednímu dubnu,“ uvedl dále Tripes.

Šéf komory zděšen

Vyšetřovaný úředník byl podle Tripese jediným, kdo agendu znalců a tlumočníků na soudu obhospodařoval. „Já bych ho nepodezíral z nějakého nekalého úmyslu. Vidím to spíš tak, že se ocitl už na konci svých sil. V té době mu bylo už přes šedesát let. On sám se mi za to omlouval,“ uzavřel Tripes.

Pochybný převod Limberského vozu Bentley umožnil úředník, snížili mu plat

Krimi

Šéf komory soudních znalců Vladimír Vácha byl případem naprosto zděšen. „Standardně to funguje tak, že zasedne kolegium poradního sboru příslušného předsedy krajského soudu, které z odborného hlediska rozhoduje, zda žadatele na jmenování znalce doporučí, či nikoliv. Prověřený pracovník soudu pak výstup z toho jednání pouze administruje,“ uvedl Vácha.

Potvrdil, že je to vůbec poprvé, co zaběhnutý mechanismus někdo tímto způsobem obcházel. „To mně přijde naprosto zvrácené, aby výběr znalce stál na úředníkovi. Tady vlastně neexistovala žádná kontrola,“ reagoval Vácha. Upozornil na to, že od příštího roku veškerou agendu znalců a tlumočníků přebírá ministerstvo spravedlnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám