Hlavní obsah

Pochybný převod Limberského vozu Bentley umožnil úředník, snížili mu plat

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Snížili mu plat a přeřadili ho na jiné místo. Takový trest si od svého zaměstnavatele vykoledoval pracovník odboru dopravy klatovské radnice Anton K. za to, že umožnil za pochybných okolností převod luxusního automobilu Bentley Continetal z fotbalisty Davida Limberského na firmu provozující autobazar. Případ dále vyšetřuje policie.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český obránce David Limberský během utkání kvalifikace ME 2016, ČR - Kazachstán, hrané 3. září 2015 v Plzni.

Článek

Úředník loni v květnu provedl změnu v registru bez plné moci s ověřeným podpisem od původního vlastníka i provozovatele vozidla a novému majiteli vystavil duplikát technického průkazu. Vozidlo přitom v té době stále ještě patřilo leasingové společnosti sAutoleasing a Limberský byl jeho provozovatel.

„Dotyčný úředník chybu přiznal. Tvrdil, že žadatel o převod vozidla mu v mobilním telefonu ukázal plnou moc od provozovatele a ukončení leasingové smlouvy s tím, že mu tyto dokumenty později dodá v papírové podobě. Pak už se ale neozval,“ řekl Právu vedoucí odboru dopravy klatovského městského úřadu Antonín Nauš.

Limberského auto figurovalo v nahrané nehodě

Krimi

Podle něj se jednalo o neomluvitelné pochybení zaměstnance. „Snížili jsme mu plat a přeřadili ho z registru vozidel na post zkušebního komisaře,“ dodal Nauš s tím, že to ale nemusí být konečné opatření. „Policie případ vyšetřuje jako podezření z trestného činu zneužití pravomoci úřední osoby. Pokud se jeho vina prokáže u soudu, je to důvod k okamžitému rozvázání pracovního poměru,“ upozornil Nauš.

Poukázal ale také na to, že žadatel o převod vozidla předložil úředníkovi potvrzení o evidenční kontrole ze stanice technické kontroly (STK), v rámci které se ověřuje, zda skutečný stav vozidla souhlasí s tím, co je zapsáno v technickém průkazu a bez které nelze změnu vlastníka provést.

Foto: Právo

Havarované bentley Davida Limberského po nehodě.

Podle zjištění Práva ale i tato evidenční kontrola proběhla nestandardně. Tehdejší vedoucí STK totiž nepožadoval po muži, který s vozem na kontrolu přijel, technický průkaz. Nemohl tak zjistit, zda údaje v něm souhlasí s realitou. „Tohle už bylo selhání v první linii,“ dodal k tomu Nauš.

Spolumajitel zmiňované STK Právu potvrdil, že kvůli tomuto pochybení s nimi zahájil krajský úřad správní řízení. „Ten pán, co to má na svědomí, už tady nepracuje,“ dodal spolumajitel STK.

Je to lež, nejsem hazardní hráč, řekl u soudu fotbalista Limberský

Krimi

Jak Právo zjistilo, o změnu vlastníka vozidla Bentley přišel tehdy na klatovský úřad požádat 46letý cizinec, který měl od fotbalisty vozidlo půjčené od loňského března. V té době s ním údajně havaroval na Domažlicku. Limberský tvrdí, že po nehodě udělil muži plnou moc k vyřízení pojistné události související s nehodou. Součástí jejich dohody měl být i prodej vozidla, což ale fotbalista podmínil doplacením leasingu.

Předmětem policejního vyšetřování je i zmiňovaná dopravní nehoda, kde Limberského vůz figuruje. Detektivové mají podezření, že šlo o fingovaný karambol. Řidič Bentley policistům tvrdil, že do něj v zúženém podjezdu pod železniční tratí narazila řidička ve starším mercedesu, což 43letá žena potvrdila s tím, že protijedoucímu vozidlu nedala přednost.

Fotbalistu Limberského připravil vykuk o miliony

Krimi

Oba následně popsali nehodový děj u pojišťovny údajného viníka, která ale kvůli pochybnostem uplatněný nárok na údajně způsobenou škodu ve výši 813 tisíc korun doposud nevyplatila.

V průběhu vyšetřování nehody policisté zjistili, že poškození obou vozidel neodpovídá jejich vzájemnému kontaktu pod viaduktem, který měl být příčinou nehody. „Obě vozidla byla na komunikaci umístěna do takového postavení, aby nehoda působila věrohodně. Automobil Bentley byl pravou stranou najetý a opřený o zeď mostu,“ uvedl zdroj obeznámený s případem. Státní zastupitelství potvrdilo, že oba řidiči jsou stíháni pro pojistný podvod.

Reklama

Výběr článků

Načítám