Hlavní obsah

Je namístě uvažovat o výjimečném trestu, říká o požáru v Bohumíně žalobce

Právo, Aleš Honus

Muž obviněný ze založení požáru v panelovém domě v Bohumíně se podle státního zástupce Michala Króla ke svému jednání doznal. Popřel ale vražedné úmysly. Prý chtěl své příbuzné jen postrašit.

Požár domu z vrtulníkuVideo: ZZS MSK

 
Článek

Jaký je aktuální postoj muže obviněného ze žhářského útoku v Bohumíně k tomuto jednání? Přiznal se, nebo se snaží zapírat?

Obviněný se k činu doznal a dá se říct, že do určité míry s vyšetřovateli spolupracuje. Dokonce lze říct, že nad událostí a jejími následky projevil i jakousi lítost, ale to už teď nikomu nepomůže.

Chtěl jsem jim jen pohrozit, řekl muž obviněný z vraždy kvůli požáru v Bohumíně

Krimi

Jak své jednání vysvětluje? Proč to udělal?

Pokud jde o motivaci, on hovoří o jakémsi rodinném sporu s manželkou, která se od něj odstěhovala a v daném bytě bydlela, a o sporu se synem, jenž v bytě také bydlel. Své jednání vůči svým nejbližším příbuzným popisuje jako akt postrašení. Tvrdí, že nechtěl nikoho zabít, že nechtěl nikomu ani ublížit.

Chtěl jsem spáchat sebevraždu v autě, řekl podezřelý žhář z Bohumína

Krimi

Popsal způsob provedení útoku?

K samotnému jednání se obviněný příliš podrobně nevyjádřil, nicméně s největší pravděpodobností to vypadá, že do samotného bytu nevstoupil a útok byl veden od dveří.

Foto: Aleš Honus, Právo

Jedenáct lidí zahynulo při požáru bytu v Bohumíně.

To vycházíte jen z jeho výpovědi?

Ne. To říká nejen on, ale máme i nějaké kusé informace od osob, jež se v bytě nacházely a požár přežily.

Ale hasiči už od sobotního večera tvrdí, že plameny zachvátily celý třípokojový byt téměř najednou, že ten akcelerant se nacházel nejspíš ve více pokojích. Jak se dá tento rozpor vysvětlit?

To nám objasní až znalecké posudky. Bude teprve předmětem vyšetřování, jakým způsobem se hořlavina do bytu dostala a jakým způsobem došlo k rozvoji požáru.

Byl jako Jekyll a Hyde. O muži z Bohumína jeho známí mluví každý jinak

Krimi

Je obviněný stále hospitalizován v nemocnici?

Ano.

Hasiči u panelového domu v Bohumíně.Video: Aleš Honus, Právo

Byl tedy vážně zraněn? Anebo je hospitalizován z psychiatrických důvodů?

Je to z důvodu zranění, protože při samotném činu se sám popálil.

Seděl na parapetu a hořel, pak skočil, popsala svědkyně tragédii v paneláku

Krimi

Někteří svědci, kteří tu rodinu znali, hovoří o tom, že se obviněný choval opakovaně agresivně. Hovoří i o jakémsi incidentu u Kališova jezera v Bohumíně, kde měla v minulosti zasahovat i policie a kde obviněný své příbuzné ohrožoval pistolí. Víte o tom něco? A bude i tento aspekt předmětem dalšího vyšetřování?

Nepochybně se tím zabývat budeme. Ale s ohledem na to, jak krátká doba uplynula od toho činu, se v tuto chvíli nemohu blíže vyjádřit, protože žádné podrobnosti k této události zatím neznám.

Jaké budou nejbližší kroky vyšetřovacího týmu?

Nejprve bude třeba dořešit otázku vazby, to bude do 24 hodin, zároveň pokračuje expertní činnost.

Je potřeba dokončit pitvy všech zemřelých, vyhotovit znalecké posudky z oboru soudního lékařství, dále budou vyžádána odborná vyjádření z oboru požární ochrany. Je třeba objasnit, jakým způsobem došlo ke vzniku a rozvoji požáru, ale i to, jaké následky mohl požár způsobit, kdyby nedošlo k zásahu hasičů.

A v neposlední řadě si s ohledem na závažnost věci vyžádáme na obviněného psychologické a psychiatrické posudky.

Svědek: byt v Bohumíně zapálil otec jedné z obětí, spolu s jeho synem zemřel i jeho vnuk

Krimi

Někteří svědci říkají, že snad již v minulosti byl v péči psychiatra. Víte o tom něco?

To jsou takové kusé informace, které některé osoby zmiňují, ale je to třeba všechno prověřit a uvidíme. Nicméně nemáme žádné informace o tom, že by obviněný měl trpět nějakou závažnou psychickou poruchou.

Požár bytu v Bohumíně pohledem hasičů.Video: HZS Moravskoslezského kraje

Jak dlouho odhadujete, že potrvá vyšetřování, než podepíšete obžalobu?

S ohledem na nutnost vyčkat na vypracování všech posudků to vidím řádově v jednotkách měsíců.

Rád bych položil ještě jednu otázku i s vědomím, že je velmi předčasná. Vidíte to v případě odsouzení na výjimečný trest, případně na doživotí?

Máte pravdu v tom, že tato otázka je skutečně velmi předčasná. Ale v obecné rovině a s ohledem na závažnost tohoto zločinu rozhodně bude namístě uvažovat i o výjimečném trestu. Takto závažný skutek s takto závažnými následky si podobné úvahy zaslouží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám