Hlavní obsah

Byl jako Jekyll a Hyde. O muži z Bohumína jeho známí mluví každý jinak

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co konkrétně vedlo Zdeňka K. (55) k tomu, že v sobotu večer za pomoci dosud neidentifikované hořlaviny zapálil bohumínský byt, ve kterém se nacházela jeho bývalá žena, třicetiletý syn, snacha, vnuk a jejich přátelé včetně dalších dvou dětí, zatím není úplně jasné.

Foto: Vladimír Pryček, ČTK

Vyšetřovatel v domě v Bohumíně, ve kterém předchozí den při požáru zahynulo 11 lidí.

Článek

Lidé, kteří členy rodiny znají, tvrdí, že takový konec si nezasloužili. Litují hlavně malé děti, které v bytě zemřely. Žháře, který do bytu přišel s hořlavinou v ruce, nejspíš aby se pomstil za to, že se od něj rodina odloučila, pak někteří charakterizují jako „normálního chlapa“, někteří jako podivína.

Připadal mi jako Jekyll a Hyde. Rozpolcená osobnost
známý útočníka

„Připadal mi jako Jekyll a Hyde. Rozpolcená osobnost,“ řekl jeho známý. Jeden ze sousedů uvedl, že muž, který byt podpálil, byl od pohledu podivín. „Nedokážu přesně říct proč, ale prostě byl takový divný, nějak mi neseděl. Znám ho z hospody, kam chodil,“ řekl.

Jiní ho zase měli za sympatického muže, který pracoval na bohumínském dopravním terminálu. „Všichni kolegové jsou z toho v šoku. Měli jsme ho za úplně normálního chlapa,“ sdělil jeho nadřízený. Jeho syn, kterého připravil žhář o život, měl údajně měsíc před svatbou se svou přítelkyní, se kterou měl dítě školního věku.

Seděl na parapetu a hořel, pak skočil, popsala svědkyně tragédii v paneláku

Krimi

Ve dvanáctipodlažním domě, kde ke katastrofě došlo, je v každém podlaží celkem pět bytů, dům tedy dohromady obývají téměř dvě stovky lidí, navíc zde probíhá časté stěhování. Není tedy divu, že mezi lidmi vládne typická sídlištní anonymita. Ti, kteří dokážou o obyvatelích bytu říct něco konkrétnějšího, přitom aktéry znají jen podle jména.

Soused: Problémová rodina, ale taková nenávist?

Dokonce ani soused, který žije na stejném patře a s bytem, kde hořelo, má společnou zeď, mnoho informací nevěděl. Tvrdí ovšem, že šlo celkově o problémovou rodinu.

„O mrtvých jen dobře, ale byla to divná partaj. Pořád se řešily nějaké stížnosti, pořád tam popíjeli nebo něco oslavovali. Jeho táta za nimi občas chodil. Že mezi nimi panovala taková nenávist, mne dodnes ani ve snu nenapadlo,“ řekl soused.

Hasiči se brání kritice: U požáru v Bohumíně jsme byli do pěti minut

Krimi

Hlavní problém byl v tom, že rodina byla hlučná. Naproti tomu jiní považují žhářova syna za absolutního pohodáře. Názory na něj se tedy liší stejně, jako se liší hodnocení jeho otce.

„Nemůžu o něm říct špatné slovo, byl to sympaťák, vždycky mě zdravil z dálky, i když jsme se znali jen od vidění. Za měsíc měl mít svatbu, taky jsem to slyšel. Je to hrozná tragédie, takový konec si opravdu nezasloužili,“ řekl soused z paneláku.

Někteří lidé tvrdí, že žháře už jednou policie řešila, když měl nějaký incident u nedalekého rybníka. „Chodím tam na ryby a lidi říkali, že se tam oháněl nějakou pistolí, řešili to snad i strážníci. Ale co to bylo za pistoli, jestli plynová, nebo jen atrapa, těžko říct,“ poznamenal jeden z místních mužů. Místostarosta Bohumína Igor Bruzl (ČSSD) informace o incidentu s pistolí nepotvrdil.

Svědek: byt v Bohumíně zapálil otec jedné z obětí, spolu s jeho synem zemřel i jeho vnuk

Krimi

„Slyším o tom poprvé. Naopak jsem slyšel, že ho jeho kolegové měli za úplně normálního chlapa. Nikdo si to nedokáže vysvětlit,“ řekl. Potvrdil také, že motivem mohlo být vyřizování účtů mezi členy rodiny.

„Je to náš dům a naši nájemníci, takže něco o nich víme. Bydleli tam delší dobu. Rozhodně tam nebydlelo jedenáct lidí, ale v té době tam byli na návštěvě,“ řekl Bruzl s tím, že na návštěvu bohužel dorazil i žhář vybavený hořlavinou, jehož přítomnost nebyla vítaná a nakonec vyústila v jeden z největších masakrů v novodobé historii ČR.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám