Hlavní obsah

Střelec v Ostravě měl výcvikovou zbraň, zasekávala se. Obětí mohlo být více

Právo, hon
Ostrava

Vrah Ctirad Vitásek, který loni 10. prosince postřílel sedm pacientů v čekárně v ostravské fakultní nemocnici a další dva zranil, ke svému zločinu nepoužil plnohodnotnou zbraň, ale takzvaný řez zbraně, který se používá například k výukovým účelům. Řez byl dodatečně upraven tak, aby jím bylo možné střílet. Policie také uvedla, že při střelbě se pachateli zbraň zasekávala. Pokud by se to nestalo, bylo by obětí nejspíš více.

Podruhé jsme se narodily, řekla svědkyně střelbyVideo: TV Prima Velké Zprávy

 
Článek

Informace k použité vražedné zbrani policie zveřejnila v úterý. „Ve věci bylo vyslechnuto několik desítek svědků, kteří byli do události nějakým způsobem zataženi. Svědci, kteří byli přímo na místě, potvrzují, že zbraň nebyla plně funkční a zasekávala se,“ řekl krajský policejní ředitel Tomáš Kužel.

Střelec z Ostravy dostal žádanku na psychiatrii, řekla příbuzná

Krimi

Expertíza zbraně následně podle něj ukázala, že byla vyrobena z takzvaného řezu. Původně tedy nešlo o funkční zbraň, ale předmět, který vyrábějí v podstatě všechny zbrojovky a který obsahuje otvory, jimiž jde do zbraně vidět. „Byl to řez zbraně pro výukové účely a přednášky, který původně nebyl funkční,“ doplnil Kužel.

Pitvy obětí střelby v Ostravě skončily, na sbírky skládají lidé miliony

Krimi

Jak dodal náměstek ředitele Radim Wita, řez vyrobila před asi třiceti lety Česká zbrojovka. Policie nyní zjišťuje, jak se pachatel ke zbrani dostal a zda ji koupil již upravenou, anebo si ji upravil nebo nechal upravit sám. „Ta úprava byla provedena velmi sofistikovaně. I odborník ze zbrojovky se podivoval, o jaké úpravy šlo,“ dodal Wita.

Motiv střelby policie zatím nezná. V úvahu stále přichází jeho zdravotní stav, ať už psychický, nebo somatický, ale i zkrat vlivem nějakých osobních problémů. Otázky ohledně motivu policie komentovat zatím nechce. „Spekulací bylo dost, počkejme si na seriózní výsledek šetření,“ dodal Kužel.

Foto: Policie ČR

Muž podezřelý ze střelby v nemocnici.

Dvaačtyřicetiletý Vitásek z Opavska střílel v prosinci v Ostravě v čekárně jedné z ambulancí polikliniky Fakultní nemocnice Ostrava. Připravil o život sedm lidí, další dva zranil. Policie vraha během několika hodin vypátrala, před jejím zásahem ale spáchal sebevraždu.

Reklama

Související témata:

Související články

Vrah hledal čekárnu, kde bylo nejvíc lidí

Moravskoslezská policie pokračuje ve vyšetřování případu vraha z Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ve čtvrtek odpoledne zemřela žena se...

Výběr článků

Načítám