Hlavní obsah

Vrah hledal čekárnu, kde bylo nejvíc lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Moravskoslezská policie pokračuje ve vyšetřování případu vraha z Fakultní nemocnice s poliklinikou v Ostravě-Porubě. Ve čtvrtek odpoledne zemřela žena se střelným poraněním hlavy, která byla od úterý v kritickém stavu. Další dva zranění jsou mimo ohrožení života, jeden z nich byl už propuštěn z nemocnice.

Podruhé jsme se narodily, řekla svědkyně střelbyVideo: TV Prima Velké Zprávy

 
Článek

Oběťmi dvaačtyřicetiletého střelce tak jsou čtyři muži a tři ženy.

Policie nyní zjišťuje motivy střelce. Jedním z nich měla být skutečnost, že trpěl utkvělou představou, že má rakovinu, a měl pocit, že se mu nedostává náležité lékařské pomoci.

Pozůstalí po obětech střelby v Ostravě dostanou sto tisíc, schválilo hejtmanství

Krimi

Policie to ale zatím oficiálně nepotvrdila. „Verzí, které prověřujeme, je více. Musíme se ale držet ověřených faktů,“ řekl ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z místa činu před nemocnicí v OstravěVideo: Reuters

Otázkou zůstává, proč si střelec vybral zrovna traumatologickou ambulanci, kam chodí zejména lidé po různých úrazech. Jednou z verzí je, že se zaměřil zrovna na toto konkrétní pracoviště, je ale možné, že mu nezáleželo na tom, kde zločin spáchá, a vybral si místo, kde bylo zrovna nejvíce lidí na malém prostoru.

Tomu nasvědčují i výpovědi některých svědků, které se objevily v různých médiích. Vyplývá z nich, že muž se pohyboval po celém třetím patře a nahlížel do různých čekáren. Střílet však začal v té, která byla plná čekajících pacientů.

Roky pomáhala lidem, střelec ji beze slov zavraždil

Krimi

Jedna z očitých svědkyň, která si zachránila život ukrytím pod lavičku, se nechala slyšet, že si střelec na chvíli přiložil pistoli k hlavě. Nakonec ale nevystřelil a začal utíkat po schodišti, ke kterému je to z čekárny doslova pár kroků.

Ctirad Vitásek, který pracoval jako bezpečnostní technik a dříve také jako revizor v ostravské MHD, zahájil palbu bez jakéhokoliv varování na poliklinice ostravské fakultní nemocnice v čekárně traumatologické ambulance v úterý zhruba ve čtvrt na osm ráno. Pacienty střílel jednoho po druhém z bezprostřední blízkosti do hlavy a do hrudníku.

Střelba v Ostravě má sedmou oběť, zraněná žena zemřela

Domácí

Policie ve středu vyzvala lidi, kteří na místě nechali při útěku své osobní věci, aby si je vyzvedli v budově krajské policie v Ostravě. „Těch věcí, které lidé nechali na místě při útěku, je spousta,“ řekla mluvčí policie Pavla Jiroušková.

Foto: Policie ČR

Ctirad Vitásek zahájil palbu bez jakéhokoliv varování

Ostravští zastupitelé mezitím ve středu urychleně schválili pro rodiny obětí finanční pomoc – každá rodina zemřelého od města obdrží 100 tisíc korun, zranění pak dostanou 50 tisíc. Další peníze pak poputují od státu a kraje.

Střelce z Ostravy měla na policii ohlásit jeho matka

Krimi

Proč zrovna tato ambulance?

Předseda vlády Andrej Babiš již dříve uvedl, že celková pomoc od státu, města a kraje by mohla pro pozůstalé rodiny dosáhnout částky 300 tisíc korun.

Ředitel Jiří Havrlant sdělil Právu, že fakultní nemocnice zřizuje konto pro finanční sbírku na pomoc rodinám obětí pondělního útoku. Účet má číslo 73030761/0710. Od čtvrtečního rána se na něm sešlo bezmála 300 000 korun. Lidé nejčastěji posílají částky do 2000 korun, objevila se ale i suma 10 000 či 20 000 korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám