Hlavní obsah

Stíhání někdejšího člena KSČ Fojtíka bude pokračovat

Dozorový státní zástupce souhlasí s trestním stíháním bývalého vrcholného představitele komunistického Československa Jana Fojtíka (93), kterého policisté ze speciálního Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) v lednu obvinili ze spoluúčasti na smrti a zranění minimálně osmi lidí na československých hranicích.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jan Fojtík (uprostřed), Milouš Jakeš (vlevo) a Miroslav Štěpán na pohřbu herečky Jiřiny Švorcové (12. srpna 2011).

Článek

„V této věci státní zástupce v první polovině dubna zamítl stížnost obviněného proti usnesení o zahájení trestního stíhání, takže vyšetřování dotyčné osoby dál pokračuje,“ řekl tento týden Právu šéf žalobců z Prahy 1 Jan Lelek.

Fojtíkovi za to, že nezabránil střílení do lidí utíkajících z ČSSR přes hranice, tak dál hrozí za zločin zneužití pravomoci veřejného činitele dva roky až deset let vězení. Lelek míní, že o dalším osudu někdejšího člena vedení KSČ bude jasno až v řádu měsíců, a to i vzhledem k výsledku související kauzy.

Ostatní případy zastaveny

V té byli za stejný zločin obviněni už předloni v listopadu bývalí vrcholní představitelé komunistického režimu Miloš Jakeš, Lubomír Štrougal a Vratislav Vajnar. Státní zástupce ale na rozdíl od Fojtíka jejich stíhání loni v září zastavil.

Důvodem byla skutečnost, že někdejší generální tajemník KSČ Jakeš v mezičase zemřel a bývalý předseda vlády Štrougal (96) i exministr vnitra Vajnar (90) trpěli podle závěru znalců duševní chorobou, která jim trvale znemožňovala chápat smysl trestního stíhání.

Obvinění této trojice iniciovala svým trestním oznámením Platforma evropské paměti a svědomí, která se zabývá objasňováním zločinů totalitních režimů. Opíralo se o nově nalezené archiválie, které podle kriminalistů dokazují, že státníci měli informace o střelbě na hranicích a že přímo dávali pokyny ministrům, jaké právní předpisy mají přijmout.

Žalobce zastavil část stíhání bývalého ředitele Lesů ČR Szóráda

Krimi

U Fojtíka tedy žalobce k zastavení stíhání zatím nepřistoupil, naopak dovolil kriminalistům v něm pokračovat. Jasno o tom, zda ale nakonec případ neskončí stejně jako u předchozích tří pohlavárů, však hned tak nebude.

„S ohledem na to, jak bylo rozhodnuto ve vztahu k těm předchozím dalším třem osobám, které byly stíhány pro obdobnou věc, tak je to otázka dalších úkonů a předpokládám, že je to horizont spíše několika měsíců,“ dodal obvodní státní zástupce Lelek.

Kriminalisté z ÚDV obvinili Fojtíka letos 7. ledna kvůli událostem z období od dubna 1988 do listopadu 1989.

Měl vědět, co se na hranicích děje

Vyšetřovatelé Fojtíkovi kladou za vinu, že byl srozuměn s tím, že pohraniční stráž mohla střílet na lidi, kteří se pokoušeli opustit ČSSR, a neudělal nic pro to, aby k tomu nedocházelo.

Bývalý estébák přijal podmínku za terorizování disidentů

Krimi

„V důsledku jeho nečinnosti tak bylo v době od 9. dubna 1988, co se stal členem předsednictva ÚV KSČ, do konce roku 1989 postřeleno a zraněno nejméně 6 osob, které se snažily neoprávněně překročit státní hranice za účelem opuštění ČSSR, a minimálně další 2 osoby se ocitly pod palbou pohraniční stráže a shodou okolností nedošlo k jejich zranění nebo usmrcení,“ uvedla v lednu policie.

Celkem podle historiků zemřelo na československé hranici od roku 1948 do sametové revoluce v listopadu 1989 nejméně 266 lidí.

Fojtík byl kromě působení v ÚV KSČ také poslancem Sněmovny lidu a Sněmovny národů Federálního shromáždění v období normalizace, byl také šéfredaktorem komunistického Rudého práva. Po celé období od listopadu 1969 do listopadu 1989 byl tajemníkem ÚV KSČ. Ze strany byl vyloučen v roce 1990.

Reklama

Výběr článků

Načítám