Hlavní obsah

Státní zástupce chce pro Větrovce tři roky vězení

Litoměřice

Obhájkyně Vladislava Větrovce, kterého obžaloba viní z vytunelování 39 milionů korun ze dvou severočeských firem, ve středu před litoměřickým soudem navrhla zproštění obžaloby svého klienta. Podle obhájkyně Hany Riedlové nebyl čin, jenž měl Větrovec spáchat, prokázán. Státní zastupitelství navrhlo obžalovanému tři roky vězení a půlmilionovou sankci.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Obžalovaný Vladislav Větrovec.

Článek

Větrovec vytuneloval podle obžaloby s bývalým konkurzním správcem Josefem Vavřičkou peníze z firem Melbro a Autostar Velimex. Litoměřická potravinářská společnost Melbro se dostala do konkurzu na přelomu let 2000 a 2001 a českolipská Autostar Velimex v roce 2002. Obě převzal jako správce Vavřička, který z nich podle policejního vyšetřování vyváděl peníze přes fingované faktury a předražené smlouvy. Organizátorem trestné činnosti byl podle státního zástupce Větrovec.

Obžalovaný Větrovec nepřišel před soud, soudce zvažuje vazbu

Krimi

Od podání obžaloby uplynulo loni v dubnu deset let. Hrozilo promlčení trestní odpovědnosti, promlčecí lhůtu ale přerušilo Větrovcovo vzetí do vazby. Riedlová uvedla, že vzetí Větrovce do vazby bylo účelové, aby bylo zastaveno promlčení.

Větrovec figuroval i v kauze údajných konkurzních podvodů kolem ústeckého soudce Jiřího Berky. V roce 2010 ho táborský krajský soud nepravomocně odsoudil k devíti letům vězení. Po sérii odvolání se ale na zločinné spolčení ve Větrovcově případě vztahovala amnestie odcházejícího prezidenta Václava Klause. Obhájkyně míní, že se amnestie vztahuje i na litoměřickou kauzu.

„Trestní stíhání mělo být zastaveno z důvodu, že jednání podléhají rozhodnutí prezidenta o amnestii,“ řekla Riedlová.

Větrovcovu krachující firmu přivedly porážky pro Agrofert k zisku, vypověděl účetní

Krimi

Kdy padne rozsudek, není zatím jisté. Soudce Vlastimil Nedvěd naplánoval termíny jednání až do října. Uvedl, že obžalovaný musí pronést svou závěrečnou řeč.

Větrovec s Vavřičkou se v prvních letech soudních jednání střídavě omlouvali ze zdravotních důvodů. Když Vavřička zemřel, soud jeho stíhání zastavil. Větrovec se po propuštění z vazby soudu několikrát omluvil i loni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám