Hlavní obsah

Za facku, po které zemřel hokejový fanoušek, půjde člen ochranky na pět let do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Olomoucký vrchní soud v úterý výrazně zpřísnil trest za smrt hokejového fanouška u havířovského zimního stadionu. Dvaadvacetiletému Davidu Slonkovi, který muže po vyvedení ze stadionu napadl coby člen ochranky, původně ostravský krajský soud uložil tříletý podmíněný trest, odvolací soud mu nyní vyměřil pět let vězení.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

David Slonka u Vrchního soudu v Olomouci

Článek

Muži kromě trestu za ublížení na zdraví a výtržnictví soud uložil také dva roky zákazu činnosti. Verdikt vrchního soudu je pravomocný, v případu lze pouze podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Člen ochranky dal silně opilému muži, který byl pro nevhodné chování vyveden ze stadionu, facku, po které fanoušek upadl a uhodil se hlavou o zem. O dva dny později v nemocnici zemřel.

„Obžalovaný zcela vybočil z mezí pořadatelské služby, kterou na stadionu vykonával. Výsledkem byla smrt,” uvedl předseda senátu Vladimír Štefan s tím, že na takové případy trestní zákoník pamatuje pěti až 10 lety vězení.

Za smrt hokejového fanouška dostal člen ochranky podmínku

Krimi

Podle soudu není namístě trest snížit mimořádně pod hranici trestní sazby, jak to učinil krajský soud.

„Polehčující okolností je, že obžalovaný nebyl trestán a svého činu litoval, na druhé straně je zde i okolnost přitěžující spočívající v nutnosti postihnout dva trestné činy,” doplnil předseda senátu.

Vyšší trest prosazoval i státní zástupce Jaroslav Kouřil.

„Byl to útok, který byl veden z pomsty. Obžalovaný uštědřil poškozenému dle svých slov výchovnou facku. Je třeba si však uvědomit tělesné disproporce obou mužů, kdy poškozený byl rachitické postavy a o 20 centimetrů nižší, obžalovaný měl v době útoku přes 100 kilogramů a má 190 centimetrů. Obžalovaný poškozeného nevyváděl, vše se odehrálo před stadionem, poškozený pro něj nemohl znamenat žádné nebezpečí," uvedl žalobce a dodal, že v době útoku se fanoušek nijak nebránil.

„Svým jediným úderem vzal lidem otce, bratra a syna," dodal žalobce.

Člena hokejové ochranky soudí kvůli smrti fanouška

Krimi

Incident se stal 26. října 2019 večer na parkovišti před zimním stadionem při utkání mezi HC Havířov a HC Frýdek-Místek.

David Slonka napadl 41letého muže při zajišťování pořadatelské služby poté, co byl fanoušek pro svou podnapilost a nevhodné chování vyveden.

Podle obžaloby s vědomím své fyzické převahy vůči podnapilému člověku, s velkou razancí jedním úderem pravou rukou muže udeřil do tváře.

Pro návštěvníka to byl nečekaný útok, nekontrolovatelně upadl vzad na parkoviště a silně se přitom udeřil do temena hlavy.

Muži tím Slonka způsobil řadu zranění, která u něj nakonec vedla po dvou dnech ve Fakultní nemocnici Ostrava ke smrti kvůli těžkému otoku mozku. Obžalovaný i v úterý před soudem vyjádřil nad svým jednáním svou lítost.

Reklama

Výběr článků

Načítám