Hlavní obsah

Člena hokejové ochranky soudí kvůli smrti fanouška

– Ostrava
Právo, Aleš Honus

Tragickou událostí, ke které došlo loni v říjnu během hokejového utkání v Havířově, se začal v pondělí zabývat ostravský krajský soud. Člen ochranky David Slonka je obžalován z ublížení na zdraví s následkem smrti a výtržnictví kvůli facce, kterou uštědřil opilému fanouškovi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Obžalovaný bývalý člen ochranky David Slonka se svou obhájkyní.

Článek

Muž po napadení spadl na zem tak nešťastně, že se uhodil do hlavy a utrpěl poranění mozku, kterému později v nemocnici podlehl.

David Slonka, který je mimo jiné absolventem střední školy ochrany majetku a osob, pracoval u havířovské ochranky na stadionu jako brigádník. Měl za úkol dohlížet na pořádek. V osudný den se dostal do konfliktu s opilým 41letým fanouškem AZ Havířov, který přelezl do sektoru určeného pouze pro fanoušky hostujícího týmu.

„Provokoval tam a byl opilý,“ popsal u soudu počátek incidentu s tím, že šlo o problémového fanouška, který už v minulosti vyvolával konflikty. „Tentokrát se sice jen díval na hokej, ale byl v sektoru, kde nemá co dělat. Vyzval jsem ho, aby se vrátil na své místo, ale začal být velmi vulgární,“ řekl obžalovaný u soudu.

Policie: V boji s chuligány nejvíc funguje zákaz vstupu na stadiony

Domácí

Následně ho jiný pořadatel vyvedl ven před turnikety a Slonka šel za nimi. „Řval po mně: co mě vyvádíš, ty ču.... To mě naštvalo, řekl jsem mu, aby se začal chovat. Pak jsem přistoupil k němu a dal jsem mu facku. Chtěl jsem zjednat respekt, aby věděl, že mi nemůže takhle nadávat,“ řekl.

Muž ale po facce zavrávoral a upadl na zem, kde se uhodil do hlavy. Asi minutu byl v bezvědomí, mezitím na místo přišli strážníci, kteří muže uložili do stabilizované polohy a zavolali záchranku. „Netekla mu krev, takže to vypadalo, že mu není nic vážného,“ řekl Slonka.

Padající socha usmrtila malého chlapce na stadiónu ve Svitavách

Krimi

Po skončení utkání pak ještě odešel na diskotéku, kde pracoval jako vyhazovač. Když mu pak na druhý den volali, že fanoušek v nemocnici zemřel, zhroutil se mu svět. Muži prý nechtěl ublížit a celé záležitosti je mu líto.

Obžalovaný už pro bezpečnostní službu nepracuje a je zaměstnán jako skladník v internetovém obchodě. Vedení havířovského hokejového klubu po incidentu změnilo bezpečnostní službu, která zajišťuje pořádek během utkání.

Státní zástupce v pondělí u soudu připustil, že šlo o problémového fanouška, podle něj je ale skutková podstata trestného činu jednoznačná a členům ochranky nepřísluší, aby napadali lidi jen proto, že jim vulgárně nadávají, přitom dotyčný muž ani nikoho neohrožoval.

Soud má v plánu během tohoto týdne vyslechnout celou řadu svědků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám