Hlavní obsah

Fotbalista Řepka opustil vězení

Právo, Patrik Biskup
Plzeň
Aktualizováno

Bývalý fotbalista Tomáš Řepka (46) v pondělí odpoledne opustil bránu věznice na Borech. Krajský soud v Plzni vyhověl jeho stížnosti proti rozhodnutí okresního soudu, který mu loni v listopadu zamítl žádost o podmíněném propuštění z výkonu trestu.

Tomáš Řepka opustil vězeníVideo: Patrik Biskup, ČTK, Právo

 
Článek

Právu rozhodnutí dopoledne potvrdila mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová. Podle ní byla odsouzenému stanovena tříletá zkušební doba a dohled probačního úředníka. „Byly splněny všechny zákonné podmínky,“ uvedla Jíchová. Důvody rozhodnutí odvolacího soudu nejsou známy, neboť jednání bylo neveřejné.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Řepku přivítala Kateřina Kristelová.

Do borské věznice soud poslal příkaz k Řepkovu propuštění. Fotbalista se zprávu dozvěděl v zaměstnání v pekárně v Kaznějově, který je od věznice vzdálen asi 20 kilometrů.

Vězení opustil krátce po druhé hodině odpoledne. Čekala na něj jeho partnerka Kateřina Kristelová, která se s ním přivítala, a společně odešli do připraveného auta. Na otázky novinářů Řepka neodpověděl.

Tomáš Řepka nastoupil do vězení v květnu.Video: Aktu.cz

Ve vězení měl být do dubna 2021

Do vězení bývalý obránce Sparty či anglického West Hamu nastoupil loni v květnu poté, co byl odsouzen na 2,5 roku za zpronevěru luxusního vozu, internetové útoky na svou druhou exmanželku a opakované řízení vozidla v opilosti. Soud později Řepkovi snížil trest o 293 dnů za 293 odpracovaných hodin veřejně prospěšných prací. Oficiální odchod z vězení měl známý bouřlivák v dubnu 2021.

Soud nepustil fotbalistu Řepku z vězení

Krimi

Podle názoru okresního soudu požádal v listopadu Řepka o podmíněné propuštění příliš brzo, tedy ještě před uplynutím jedné třetiny trestu, kterou si musí odsedět. Navíc soud má za to, že ve vězení Řepka strávil jen šest měsíců, což je zatím příliš krátká doba na to, aby prokázal, že se polepšil. „Odsouzený si nevážil uložených podmíněných trestů a páchal před posledním odsouzením další činy. Svou trestnou činnost navíc bagatelizoval a označoval za klukovinu,“ uvedl v odůvodnění svého rozhodnutí okresní soudce Ondřej Klůs.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Řepku přivítala Kateřina Kristelová.

Chtěl trénovat

Řepka apeloval na soud, že by chtěl dostat šanci, aby mohl přesvědčit, že šlo o jeho jediné zaváhání v životě, za které již zaplatil. V případě propuštění na svobodu by se podle svých slov živil jako trenér fotbalistů SK Hostivař, kde má zajištěný měsíční příjem 20 až 25 tisíc korun.

Fotbalista Řepka nastoupil do vězení

Krimi

„Už jsem také uzavřel dohodu o splácení částky 400 tisíc, která vznikla jako škoda v případu mého odsouzení za zpronevěru. Minulostí už je i nadměrné požívání alkoholu. Už tři roky jsem čistý,“ prohlásil exfotbalista před soudem.

Foto: Aktu.cz

Tomáš Řepka nastoupil do vězení. Archivní foto.

Proti podmíněnému propuštění Řepky brojila také státní zástupkyně. „Když dám vedle sebe čtyři roky, po které odsouzený páchal trestnou činnost, a dosavadních šest měsíců výkonu trestu, mám za to, že je na něho nutné dále působit nepodmíněným trestem. Navíc hodnocení z výkonu trestu je průměrné,“ uvedla žalobkyně.

Nepolepšil se

Upozornila na to, že trestná činnost Řepky postupně gradovala. „Jak chce prokázat polepšení, když se po prvním odsouzení k podmíněnému trestu dopustil další trestné činnosti, která je daleko závažnější,“ řekla žalobkyně s tím, že v průběhu necelých čtyř let byl pětkrát odsouzen a stupeň společenské nebezpečnosti u spáchaných činů se neustále zvyšoval.

Soudy zpravidla odpouštějí zbytky trestu odsouzeným, kteří v průběhu výkonu trestu prokážou snahu o polepšení. Vycházejí přitom z hodnocení věznice, za plusové body platí zejména kázeňské odměny. V případě Řepky jde o bezproblémového vězně, který si našel i zaměstnání. Byl vybrán do skupiny odsouzených, která pracovala mimo areál věznice v soukromé pekárně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám