Hlavní obsah

Sexuální deviant v Brně sváděl vinu na své vlasy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nic by se nestalo, kdyby jej lékař testoval na drogy a kdyby neměl vlasové víry. Tak odůvodnil útoky na ženy v okolí Brněnské přehrady sexuální deviant Ondřej Mach. Kvůli svým vlasům si prý nemohl najít partnerku, a tak napadal osamocené ženy v lesích u přehrady. Jeho vysvětlení, kterým se chtěl domoci snížení trestu, ale u soudu neuspělo, Mach tak musí na šest let za mříže a poté jej čeká zabezpečovací detence.

Ondřej Mach u souduVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Tři ženy, které muž loni přepadl, se útokům ubránily. Dvě utekly, jednu bránil její pes, s čímž násilník nepočítal.

Právo v minulých týdnech podrobně popsalo mužovo řádění. Poprvé ženy přepadal už v roce 2014, ale vězení a následná ústavní i ambulantní léčba jej nenapravily. Loni v létě pak napadl další ženy, na které číhal vyzbrojen paralyzérem, kuklou, kobercovou páskou a airsoftovou pistolí.

Přepadával ženy vyzbrojen paralyzérem a pistolí. Za mříže jde i přes nepříčetnost

Krimi

Na začátku ledna Macha odsoudil brněnský městský soud, před nímž sice muž útoky označil za nesporné, což znamená, že se k nim bez výhrad doznal, ovšem uložený trest se mu nelíbil a podal odvolání, v němž žádal mírnější trest a odmítal detenci. Útoků se přitom dopustil v době podmíněného propuštění z předchozího trestu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Ondřej Mach u soudu

„Ty skutky se odehrály proto, že jsem měl psychické problémy. Ženy mě odmítaly a to mě přivedlo k tomu, že jsem skončil závislý na drogách. Měl jsem halucinace, slyšel jsem hlasy, které mě utvrzovaly v tom, že moji matku v těhotenství někdo znásilnil. To vše mě utvrzovalo v tom, že já sám jsem obětí. Mám také na hlavě vlasové víry a ženy mě nechtěly. Kdyby mě lékař v ambulantní léčbě testoval na drogy, nemuselo se tohle stát,“ řekl odvolacímu senátu Mach.

Nelíbilo se mu, že ho kolemjdoucí nepozdravil. Tak ho bodl nožem

Krimi

Senát se soudkyní zpravodajkou Lenkou Králíkovou ale o vině lékařů nebo vlasových vírů nechtěl slyšet. „Pobyt obžalovaného na svobodě je nebezpečný. Jeho obhajobou je to, že svaluje vinu na ostatní, ale on sám věděl, jaké má problémy, znal svůj zdravotní stav, ale lékařům nic neřekl. Trest šesti let vězení je adekvátní, stejně jako zabezpečovací detence, neboť ústavní ani ambulantní léčba neuspěla,“ prohlásila soudkyně Králíková.

Ze zabezpečovací detence už se Mach nemusí nikdy dostat na svobodu. Další pobyt v zařízení, kde končí nejtěžší zločinci páchající své činy pod vlivem své deviace nebo psychického stavu, je totiž časově neomezený. Jednou za rok je posouzen zdravotní stav odsouzeného, a pokud je dál nebezpečný pro společnost, pobyt v detenci se mu prodlužuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám