Hlavní obsah

Přepadával ženy vyzbrojen paralyzérem a pistolí. Za mříže jde i přes nepříčetnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Chvíle nepopsatelné hrůzy zažily loni v létě tři ženy v okolí Brněnské přehrady. Zaútočil tam na ně osmadvacetiletý Ondřej Mach. Psychicky nemocný muž na ženy číhal maskován kuklou a vyzbrojen paralyzérem a plynovou pistolí. Jak Právo zjistilo, muže v těchto dnech potrestal brněnský městský soud šesti lety vězení a nařízením ochranné detence, což pro něj může znamenat i doživotní pobyt za mřížemi. Do vězení muže soud poslal přesto, že byl v době útoku nepříčetný.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podle brněnského městského státního zastupitelství měly útoky primárně sexuální podtext, napadeným ženám se ale naštěstí podařilo před násilníkem ubránit. Sám obžalovaný ale takový motiv rezolutně odmítal.

Jenže jak se Právu podařilo zjistit, Mach se již v minulosti, tehdy ještě pod jménem Michael Veverka, dopustil několika podobných útoků, za což si odseděl několik let ve vězení a musel se i léčit.

Muž poprvé zaútočil loni na začátku června, když na lesní cestě v místech zvaných Kočičí žleb nad rakoveckou zátokou napadl třiadvacetiletou ženu, která se zastavila při jízdě na kole, aby si na mobilu zkontrolovala, že jede správnou cestou.

„Muž vyskočil z křoví, cyklistku ohrožoval paralyzérem a vyzýval ji, ať především nekřičí. Vylekaná žena muži, který měl navíc v druhé ruce připravenou ruličku z kobercové pásky, utekla,“ popsal policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Žalobkyně žene k soudu muže za údajné znásilnění postižené dívky. Chce šestiletý trest

Krimi

„Ve druhém případě byl v blízkosti napadené její pes, který poškozenou bránil, s čímž patrně obžalovaný nepočítal. Ve třetím případě zachovala poškozená, po které obžalovaný neváhal vystřelit z plynové pistole a také ji opakovaně zasáhl, chladnou hlavu a předstírala při útěku hovor s policií, což útočníka zřejmě definitivně odradilo,“ prohlásil státní zástupce Arne Nekula, který měl případ na starosti.

Nemusí vyjít  na svobodu

Podle znaleckého posudku z oboru psychiatrie a sexuologie byl muž při útocích nepříčetný. Státní zástupce proto změnil kvalifikaci jeho jednání z loupeže a pokusů o znásilnění na trestný čin opilství, kde za určitých okolností nehraje roli to, že je pachatel nepříčetný. Soudce tuto změnu akceptoval a muže na základě toho odsoudil.

Léčba nepomohla, muž z Klatovska znovu znásilnil starší ženu

Krimi

„V době spáchání skutků měl sice zcela vymizelé své rozpoznávací i ovládací schopnosti, nicméně současně bylo konstatováno, že tomu tak bylo kombinací vlivu jeho diagnózy a vlivu toxické psychózy, kterou si obžalovaný přivodil dlouhodobým zneužíváním návykových látek, se kterými měl z minulosti opakovanou zkušenost. Navíc byl poučen, aby se jejich zneužívání vyvaroval, neboť mají negativní vliv na jeho chování,“ vysvětlila šéfka brněnských žalobců Kateřina Jirásková.

Protože soud muži uložil i pobyt v detenci, znamená to, že už nikdy nemusí vyjít na svobodu. Stav pachatelů zvlášť závažných činů, kteří v tomto zařízení skončí, totiž pravidelně hodnotí znalci a soud.

Policisté vypátrali muže podezřelého ze znásilnění v pražském kempu

Krimi

Pokud nepominou důvody, pro které člověk v detenci skončí, může být pobyt ve specializovaném zařízení neustále prodlužován. Případ ještě nemusí být u konce, muži ještě zbývá lhůta pro podání odvolání. Pokud by tak učinil, posuzoval by jeho jednání brněnský Krajský soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám