Hlavní obsah

Recidivista se žloutenkou plival na policisty, soud mu potvrdil osm let

Právo, Petr Kozelka
Brno

Jako odstrašující zbraň používal recidivista Pavel Hock svoji neléčenou žloutenku typu C. Roky věděl, že je nakažený, ale nezajímalo ho to. Naopak s vědomím nebezpečné choroby ohrožoval lidi v ubytovně, plival na policisty, dokonce se sám poranil a krví potřísněnou zbraní řízl i svého soka. Nyní ho ale čeká osm let za mřížemi, trest mu ve čtvrtek potvrdil brněnský krajský soud.

BEZ KOMENTÁŘE: Soud s recidivistou nakaženým žloutenkouVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Hock podle obžaloby řádil například v srpnu 2018 v Hodoníně, kde se v opilosti a s vědomím toho, že je nakažený, bodl do krku střepem z rozbité lahve, přičemž stejným střepem řízl majitele garáže do ruky. „K přenosu hepatitidy typu C však nedošlo,“ stálo v obžalobě.

To ale nebyl konec eskapád muže, který má v trestním rejstříku přes dvě desítky záznamů. V říjnu téhož roku ohrožoval v Hodoníně v ubytovně otevřeným poraněním ruky policisty a další lidi. „Dále pak nejprve v prostorách čekárny u chirurgické ambulance úmyslně plival a prskal sliny na přítomné policisty,“ pokračovala obžaloba.

Soud poslal na pět let do vězení muže, který nakazil v Liberci tři ženy žloutenkou

Krimi

K tomu navíc Hock v ubytovně vyhrožoval s nožem v ruce, dalšího muže praštil kovovým páčidlem zezadu do hlavy a v neposlední řadě z odstaveného auta na benzince ukradl cigarety a zapalovač. Dohromady jeho jednání dalo celou řádku trestných činů v čele s těžkým ublížením na zdraví a šířením nakažlivé nemoci.

Muže potrestal už okresní soud v Hodoníně, recidivista se ale s osmiletým trestem nesmířil a podal odvolání. „Nesouhlasím s právní kvalifikací týkající se šíření nakažlivé nemoci. Na světě není žádný člověk, který by měl nemoc ode mě, nikdy jsem nikoho nenakazil a ani jsem tím nevyhrožoval. Co jsem jinak udělal, to jsem udělal a moc mě to mrzí,“ pokoušel se ještě zvrátit rozhodnutí soudu.

Čeští vězni si přenášejí žloutenku tetováním i injekcemi

Domácí

Odvolací senát v čele s Danou Kancírovou ale na jeho argumenty neslyšel a trest potvrdil.

„Skutkový stav je zjištěn bez jakýchkoli pochybností a soud správně vyhodnotil, čeho se pan obviněný dopustil. Neuvěřili jsme jeho obhajobě v tom, že se trestných činů nechtěl dopouštět, nedá se mu to uvěřit. Při úvaze o uloženém trestu soud správně vyhodnotil i kriminální minulost obžalovaného,“ konstatovala soudkyně.

Reklama

Související články

Jak se vyhnout žloutence

Epidemie žloutenky typu A pořádně potrápila Brno a okolí. Nedávno se tato infekce objevila také v Ústí nad Labem. Nebylo náhodou, že k šíření nemoci špinavých...

Výběr článků

Načítám